Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Казуси при хоум офис: защита на данни, трудови злополуки, изключване от работа

Адв. Нина Трионджиева от Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов". „Бизнес старт“, 29.06.2021 г.

12:29 | 29 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Нормативната уредба за работата от вкъщи, която действа в България, е добре уредена, детайлна и отговаря на световните и европейски стандарти. Повечето работодатели преминаха успешно към такъв модел още в началото на пандемията, но се срещат и проблеми като защитата на лични данни и изтичането на информация. Това заяви адв. Нина Трионджиева от Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Още от 2011г. бе възможно по взаимно съгласие да се въведе работа от разстояние. Уредбата бе приложима и преди пандемията, а някои сектори като IT идустрията въведоха този тип организация преди години и то доста успешно. Не всички професии могат да се извършват от вкъщи като лекари, полиция“, каза Трионджиева.

Би могло да се направи допълване, за да се предвиди възможността на работодателите да възлагат работа от вкъщи без съгласието на работниците, каквото се изисква в момента, в ситуации на извънредно положение, смята специалистът.

Правата и задълженията при работа от вкъщи или в офиса са едни и същи, и се срещат подобни проблеми – изпълненение на служебните задължения, спазвания на работно време.

В момента са актуални проблеми със защитата на лични дании, изтичането на информация. „Работодателят е длъжен да осигури безопасни условия на труд и при работа от разстояние. Това са казуси, които могат и се случват и в момента.“

Трябва да се предприемат мерки за защита на данните от страна на самите работодатели – системи и правила кои служители да имат достъп до определен тип информация, по-честа смяна на пароли, защита на личните компютри на работниците, обясни адв. Трионджиева. Подобни проблеми са често срещани при работодатели в момента и трябва да се вземат адекватни мерки за тяхното решаване.

В наредбата има добри критерии за трудови инциденти и условията за работа от вкъщи не правят изключения.

Запитана за случаите с удълженото работно време покрай работата от вкъщи, Трионджиева напомни, че трябва да може да се докаже, че е така. „По-важна е ролята на работодателя да осигури механизъм за проверка дали работникът успява да уплътни своето работно време - като ежедевни отчети за свършена работа. Законът позволява на работниците сами да решават кога да почиват.“

Според Трионджиева работодателят е длъжен да закупи всякаква техника и безопасни условия на труд, нужни за процеса на работа, независимо дали се работи на място или от къщи.

Експертът коментира и идеята за правото за изключване от работа. „В момента се подготвя директива на ниво ЕС и би било добре да се приложи в България, но зависи от спецификата на работата.“

Инспекцията по труда остава органът, който контролира дистанционната работа. Няма данни да са провеждани подобни проверки по домовете по време на пандемията и ще се види дали има смисъл от тях, каза Трионджиева.

Повече за особеностите и казусите покрай работата от вкъщи може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.