UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Софтуерният продукт, който прави всяка скучна работа забавна

Здравко Ботушанов, съосновател на Gamifinno, „UpDate“, 20.06.2021

19:45 | 20 юни 2021
Обновен: 11:38 | 21 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Задачата на компанията Gamifinno е да направи работата на всеки един от нас по-забавна. Като човек, който се занимава с IT training, Здравко Ботушанов, съосновател на компанията, забелязва, че когато има елементи от игри в обученията хората се забавляват много и по-бързо научават материала.

„Компаниите имат много голям проблем в момента, това че не могат да задържат ангажираността на служителите“, казва той.

Именно това е била основната мотивация за създаването на софтуерни продукти, които да разчупят работното ежедневие, а и да помогнат на хората да научват различни процеси в работата по-лесно и приятно.

„Много хора си представят, че игровизацията е използването на някакви видео игри. Истината е, че с един добър психологически анализ на даден процес ние можем да имплементираме малки стъпки, които да променят един скучен процес. Така се появи нашият нов продукт processinno, който е игровизация на процеси и обучения и всъщност е софтуерна игра, а целият процес се случва от гледна точка на потребителя.“

Здравко Ботушанов даде пример с това, че ако например работим в IT компания и трябва да научим даден процес, е много вероятно да ни изпратят pdf файл от 100 страници, който ще трябва да изчетем и запомним. Има обаче и по-лесен начин.

„Направихме за една голяма компания интерактивно „Оn boarding“ преживяване, където user-а влиза във фирмата, вижда колегите си, вижда офиса, можем да вземем истински човек и да го направим герой в играта. Така той се запознава с колегите си, може да разбере по нещо за всеки от тях...“

Има по-голям интерес към игровизацията след пандемията, коментира Здравко Ботушанов. Според него това се дължи на изключително трудната задача да се задържи мотивацията и ангажираността на служителите в този период.

„Няма го това чисто човешко сплотяване – излизане на обяд заедно, например. Да кажем, че влиза нов служител в компанията, не познава никой и ще трябва тепърва да се запознава с всички ... в чата. Някои хора са по-срамежливи и ги е срам да пишат в общия чат, особено ако останалите колеги се познават от преди пандемията“

Здравко Ботушанов разказа, че заедно с неговият съдружник Пламен Иванов са започнали от нулата – без финансиране, но малко по малко нещата са започнали да се случват. Според него, една от най-големите грешките, които допускат стартъпите е, че бързат прекалено много.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички предавания "UpDate" можете да гледате тук.