Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Най-печелившите и най-губещите акции в NASDAQ-100 за 2020 година

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", Бизнес старт, 29.12.2020

11:15 | 29 декември 2020
Обновен: 12:20 | 29 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Пазарните оценки на технологичните компании са категорично балонизирани, но това се дължи основно на безпрецедентното наливане на пари от страна на Фед и фискалните стимули на американското правителство. Това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов

"Всички мерки, които бяха предприети за стимулиране на американската икономика, изкривиха тотално механизма на адекватно ценообразуване."

Като скорошни примери за балонизиране на технологични компании Ивайло Чаушев посочи първичните публични предлагания на Airbnb и Doordash.

"Двете компании започнаха да се търгуват няколко пъти над цената на IPO-то им, като общите им приходи от 5,8 млрд. долара бяха оценени на 169 млрд. долара. По мое мнение това граничи с абсурда"

Гостът прогнозира обаче, че този технологичен балон няма да се спука скоро или поне докато централните банки и правителствата не спрат да "печатат" пари. 

"По-вероятният сценарий е една краткосрочна корекция от 10-15%, която да бъде последвана от нови върхове. Малко вероятно е да станем свидетели догодина на дълбоките разпродажби от март месец"

Ивайло Чаушев коментира представянето на най-печелившите акции от индекса NASDAQ-100 през 2020 г. Дванайсет компании от технологичния индекс отбелязаха годишен ръст на книжата си от над 100%. По данни към 28 декември най-мощните „ракети“ на NASDAQ-100 са TESLA /с близо 700% увеличение/, Moderna /+470%/, Peloton /+436%/, Zoom Video Communications /+416%/ и Pinduoduo /+280%/

В разговора беше засегната и темата за най-големите спадове в акциите на компании от NASDAQ-100, сред които главният пазарен анализатор в "Делтасток" поясни, че са тези на Walgreens Boots Alliance - верига дрогерии в САЩ

"Причината за 33-процентния спад в ценните книжа на Walgreens е фактът, че компанията много закъсня с дигитализацията на  услугите си, като основният им конкурент CVS Pharmacy се справи много по-добре в това отношение. Още повече навлизането на Amazon.com във фармацевтичния сектор също оказа своето влияние"

"Но има все пак някаква светлина в тунела за Walgreens и CVS Pharmacy, тъй като те ще започнат да дистрибутират ваксини срещу Covid, което неминуемо ще увеличи тяхната клиентска база и респективно печалбите им", уточни Ивайло Чаушев

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.