Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Опасността от фалити при стоматолозите е сведена до минимум

Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, Бизнес старт, 21.10.2020г.

11:52 | 21 октомври 2020
Обновен: 11:54 | 21 октомври 2020
Автор: Нина Луканова

Опасността от фалити при стоматолозите е сведена до минимум благодарение на взетите мерки, включително възможността да се ползва мярката 60/40 при денталните практики без договор с НЗОК. Това заяви Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз (БЗС), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

 „Ако мерките бъдат преустановени, има вероятност от фалити на малки дентални практики.“

Гостът съобщи, че зъболекарските кабинети продължават да работят, както до момента и не предвиждат затваряне.

Извънредна е била ситуацията през първата вълна на пандемията, когато около 60- 70% от кабинетите са прекъснали временно работа, докато се набавят лични предпазни средства, защото никой от тях не е бил презапасен, а държавата не е оказала подкрепа в това отношение.

„Това е мястото, където пациентите трябва да бъдат най-спокойни за опасността от зараза, защото кабинетите са обезопасени на 99% - не мога да кажа 100%, защото все пак Covid-19 не е все още напълно изучен“.

Николай Шарков обясни, че две трети от пациентите са се отдръпнали в началото на пандемията, но сега се завръщат, като още веднъж подчерта, че зъболекарските кабинети са едно от най-безопасните места. 

„Вирусът се предава на социални места, а кабинетът на лекаря по дентална медицина не е социално средище, там пациентите са по един в чакалня, всичко е дезинфекцирано“.

Повече по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук