Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Младите са приоритет за политиците, стига да не трябва да правят нещо за тях

Атанас Радев, председател на Национален младежки форум, "Бизнес старт", 29.05.2024 г.

12:00 | 29 май 2024
Автор: Даниел Николов

Политиките за младите хора липсват от предизборните платформи на политическите партии, докато официални статистики сочат към ръст на младежката безработица в България. Без конкретни политики и идентифициране на конкретни проблемни региони, няма да се осъществи по-смислено включване на младите в икономиката на страната. Това коментира Атанас Радев, председател на Национален младежки форум, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Младите не очакват нищо от бъдещите управляваши след изборите, каза Радев. "В рамките на предизборните платформи на политическите партии няма абсолютно никаква идея за младите хора - в техните програми нищо не присъства. Това е притеснително, зашото това е много голям сегмент от обществото. Имаме това генерално разбиране, че младите хора са по-отворени, по-европейски настроени, но тенденцията и това, което виждаме в държавите от ЕС, е че се повишава процентът на радикализация на младите хора. Това е признак, че те нямат свое адекватно представителство в националния или европейския парламент."

В България липсват общи действия на институциите за социализиране и приобщаване на младите, както и за насърчаване на техни предприемачески идеи или участие в политически живот, коментира Радев. Не се представят добре и възможностите за реализация на младите в страната.

"В рамките на предизборната кампания е много хубаво да се посочва, че младите хора са ни приоритет, но за да искаме активни млади хора в политическия и икономическия живот, са ни необходими конкретни действия, а не само да си измиваме ръцете с образователната система."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.