Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Младите в България са най-ангажирани с предприемачество и иновации от ЕС

Виктория Христова, изп. директор на Фонд на фондовете, "Бизнес старт", 10.04.2024 г.

11:22 | 10 април 2024
Обновен: 14:22 | 12 април 2024
Автор: Даниел Николов

Тази седмица ще се състои финалната конференция на програмата „Инкубатори за иновативни предприятия“ на Фонда на фондовете с финансиране от програма "Еразъм" и в сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие и СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели развитието на младежкото предприемачество, като през обучителната програма са преминали над 200 младежи, повечето от които студенти. Това коментира Виктория Христова,  изп. директор на Фонд на фондовете, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Нашето виждане е, че е много важно в ранните години хората да придобиват умения, които дори да не са толкова насочени към бизнеса, са важни за цялостното им кариерно развитие."

Сред идеите на младежите се открояват опазване на околната среда, социално предприемачество, здравни иновации, каза Христова. Семинарите са били проведени в девет града в страната, като Фондът на фондовете се стреми да преодолее регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София. 50% от програмите, които се управляват от Фонда на фондовете, целенасочено ще бъдат насочени извън Югозападния регион, за да се постигне търсения баланс, каза Христова.

Преди три години Фондът на фондовете стартира национален конкурс за най-добър младежки стартъп, като тази година участниците са над 250 младежи, разказа Христова.

"Увеличението е експоненциално - това са четири пъти повече кандидати спрямо предходната година. Ще бъдат проведени 40 уебинара; имаме значителна партньорска мрежа, с които се подпомагаме, за да може младежите да придобият важните за тях умения."

За втора поредна година заедно със Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Фондът на фондовете провежда програма "Европейско финансиране и финансови инструменти", като интересът към нея се е увеличил двойно, каза Христова.

"Според доклад за иновациите на Eurobarometer от март 2023 г. България се очертава като лидер в ЕС от гледна точка на нагласите към предприемачеството и реализацията им сред младите хора. Статистиката показва че в България е най-високият дял на ангажирани младежи, между 15 и 30 години - 14% спрямо средния за ЕС от 9%."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук