Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Младите ползват добре новите технологии, но нямат достатъчна медийна култура

Д-р. инж. Росен Петков, председател на СОКИ (Студентско общество за компютърно изкуство) и на организационния комитет на форума „Компютърно пространство“, „Бизнес старт“,

12:02 | 1 март 2024
Обновен: 12:07 | 1 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Киберсигурността се превърна в много наболял проблем, а обучението и образованието в тази област станаха належащи. Последните години с развитието на изкуствения интелект и новите технологии има много случаи на пострадали хора от недоброто познаване на мрежата и лошата медийна грамотност. Общата медийна грамотност е от ключово значение сред младите, за да са запознати със стъпките, които предпазват от злоупотреба с данни. Това заяви д-р. инж. Росен Петков, председател на СОКИ (Студентско общество за компютърно изкуство) и на организационния комитет на форума „Компютърно пространство“ в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Обучението по киберзащита има много аспекти - един от които, е общата медийна грамотност, която може да се възпитава от ранна ученическа възраст. Другите аспекти са свързани с познаване на технологиите и на възможните пробиви в операционните системи – това е информация, предназначена за хора, които се занимават с поддръжка на мрежи и сървъри, отбеляза Петков.

„Трябва да защитим тези, които са най-уязвими, а обикновено това са учениците и възрастните хора.“

Проектът CYBERYOUTH има задача да предложи систематизирани учебни материали за ученици и младежки организации в областта на неформалното обучение. Проектът има редица интересни материали - видеа, академия с учебни материали, които могат да се използват от учители и обучители извън училище, а и инструменти като симулационна игра. Това е проект по програма Еразъм+, в който основни партньори са младежки организации и материалите са създадени от млади хора за млади хора, а също са и преведени на няколко езика, което би улеснило тяхното използване, разказа Петков.

„Последните години стана изключително наболял проблемът как да се въведат определени теми и учебни материали както във формалното, така и в неформалното обучение. Много аспекти са свързани с развитието на интернет и социалните мрежи, което прави достъпа до лични данни огромен, а това изисква по-висока медийна култура.“

Петков определи няколко основни принципа за младите хора, с които да се започне, за да повишат медийната си грамотност  - начинът на комуникиране, който трябва да се подчинява на няколко правила, да се управлява умело видимостта на данните и да следи за злоупотреби с тях. Трябва да се има предвид, че популярността е свързана с рискове, които не могат да се избегнат, но могат да се менажират. Друг важен аспект, който трябва да се има предвид, са най-честите индикации и подходи за измами. Има определени стъпки в комуникацията, в публикуването на лични данни и проверката, които предпазват от злоупотреба.

Според Петков вече трябва да се изучава киберзащита в училище, защото все повече хора стават жертва на киберпрестъпления и изобретателността на създателите на различни инструменти за злоупотреба се развива.

„Трябва да изпреварим спуснатите регулации от ЕС за изкуствения интелект, защото те ще дойдат след доста време, а дотогава много хора могат да пострадат.“

Изкуственият интелект от една страна дава готови решения за много неща, помага на хората да получат по-бързо информация и тя да бъде структурирана. От друга страна обаче, трябва да се знае, че изкуственият интелект понякога може да ви подведе с неточна информация и може да се използва от злонамерени създатели на съдържание, които да имат за цел да ви заблудят. Има индикации, по които опитният човек ще разпознае deеpfake информацията, но голяма част от хората ще се подведат, смята Петков.

По отношение на киберсигурността при бизнеса Петков посочи, че е от изключително важно значение да се спазват някои основни мерки – ъпдейт на софтуера и операционната система, да се архивира информацията, тъй като това е един от най-сигурните методи за превенция срещу хакерски атаки. Важно е да се отбележи, че архивите трябва да се правят на отделно устройство, което да бъде изключвано физически от сървъра и дори да бъде в друго помещение.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.