Рекордно високото ниво на младежка безработица в Китай вероятно ще се влоши

Увеличаването на броя на безработните подчертава колко трудно икономиката приема нови работници

16:51 | 17 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Рекордно високото ниво на младежка безработица в Китай може да се повиши още повече през следващите месеци - предупредителен знак, който ще накара политиците да вземат мерки.

Последните данни на Националното статистическо бюро сочат, че безработицата сред младежите на възраст между 16 и 24 години е достигнала 20,4% през миналия месец, което е почти четири пъти повече, от средното за страната. Натискът вероятно ще нарасне това лято, когато се очаква пазарът да бъде залят от около 11,58 млн. завършващи студенти.

Увеличаването на броя на безработните подчертава колко трудно икономиката приема нови работници, дори когато растежът се възстановява от пандемичния си спад, а общата работна сила намалява.

"Натискът от страна на току-що завършилите университет ще се увеличи около юли", каза Брус Пън, главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. "Безработицата сред по-слабо образованите вероятно е основният двигател на безработицата сред младите хора", каза той.

Нарастващата безработица засилва разочарованието и безпокойството на младите хора по отношение на кариерата и социално-икономическия им статус. Миналото лято в някои университети избухнаха протести срещу ограниченията заради Covid, а мнозина са разочаровани и от липсата на възможности след масовите съкращения в някога популярни отрасли като технологичния и образователния.

Лидерите на страната изглежда добре осъзнават рисковете от нарастващата безработица. Миналия месец министърът на човешките ресурси и социалната сигурност на Китай Уан Сяопин определи стабилизирането на заетостта като "основна политическа отговорност".

Допълнителни призиви на правителството за справяне с проблема бяха отправени във вторник, заедно с други признаци за забавяне на възстановяването на втората по големина икономика в света. Бе подчертана необходимостта от създаване на повече работни места, като същевременно бяха оповестени данни, според които промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите в основен капитал нарастват с много по-слаби темпове от очакваното.

"Необходимо е да се положат повече усилия за стабилизиране и разширяване на заетостта за младите хора", заяви говорителят на Националното статистическо бюро Фу Линхуей на брифинг в Пекин.

През последните седмици властите предприеха някои стъпки, за да се опитат да спрат излизането на младежката безработица извън контрол. Правителството поиска от държавните предприятия да наемат поне толкова висшисти през тази година, колкото и през миналата. Миналия месец Държавният съвет, кабинетът на Китай, също публикува подробен план, в който са изложени мерки за разширяване на наемането на работа и предоставяне на субсидии на работодателите, за да ги стимулира да наемат повече хора.

Тези стъпки подсказват, че правителството се фокусира върху "структурни и преки административни решения", вместо да "залага на широкообхватни стимули, за да се опита да усвои работните места", пише в изследователска бележка Майкъл Хирсън, ръководител на изследователския отдел за Китай в 22V Research.

Безработицата сред младите хора "е колкото структурен, толкова и цикличен проблем", каза той.

Несъответствие в уменията

Според Луис Куийс, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings, много компании остават предпазливи по отношение на увеличаването на капиталовите разходи или наемането на повече хора. Той посочи като ключови фактори "натиска върху маржовете и продължаващата несигурност относно силата и трайността на възстановяването".

Според Дънкан Ригли, главен икономист за Китай в Pantheon Macroeconomics, нарастващото равнище на младежката безработица вероятно се дължи и на "несъответствие в уменията" на пазара на труда. Тъй като от повторното отваряне на Китай изглежда са се възползвали повече компаниите от сектора на услугите от нисък клас, отколкото други, няма толкова много работни места за по-образовани кандидати, каза той.

"Устойчивото икономическо възстановяване е най-доброто лекарство за настроенията в частния сектор", каза Ригли. "Правителството би могло да направи повече по отношение на прокарването на пазарни реформи, за да вдъхне нова жизненост на икономиката, което би позволило на частния сектор да създаде повече висококачествени работни места в дългосрочен план."

Някои икономисти не са толкова обезпокоени от перспективите пред пазара на труда.

Икономическата експанзия на Китай все още би трябвало да е "достатъчно силна", за да намали общия брой на безработните, което ще доведе до намаляване на младежката безработица, каза Кристофър Беддор, заместник-директор на изследователската служба за Китай в Gavekal Dragonomics.

Той обаче предупреди, че този процес ще бъде "болезнено бавен".

Беддор посочи също, че като цяло младежката заетост е съсредоточена в сферата на услугите, така че фактът, че възстановяването зависи от силното потребление на услуги, би трябвало "в крайна сметка" да помогне за намаляване на общата безработица в тази група.