Корейската безработица на историческо дъно

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 16 септември 2022
Обновен: 14:36 | 16 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Южна Корея обяви най-слабата безработица в историята си. Сезонно коригираните показатели паднаха до 2,5% за август. Данните подкрепят плановете на централната банка да запази повишаването на лихвите. Разхлабването на ковид мерките в Южна Корея насърчиха потреблението и търсенето като накараха работодателите да наемат повече хора.

Нов доклад на Световната банка съобщава, че глобалната икономика може да се изправи пред рецесия през 2023г. заради агресивната вълна от затягане на монетарните политики, което може да не успее да овладее инфлацията. Проучването показва, че инвеститорите очакват централните банки да вдигат лихвите до почти 4% догодина. Докладът призовава за борба с инфлацията чрез насърчаване на производството, вместо намаляване на потреблението.

Германия напредва в преговорите за национализацията на Uniper и още две големи газови вносители, за да избегне колапса на енергийния си пазар. Източници ни казаха, че главната тема на разговорите е одържавяването на Uniper и осигуряването на енергия за Европа. Научихме, че Германия мисли да купи контролен дял в компанията по номинална цена и да налее милиарди евро в нея чрез увеличение на капитала.

САЩ потенциално избягва стачка в железниците след компаниите за товарни превози и синдикатите постигнаха колебливо споразумение след 20-часови преговори, в които се включи и президентът Байдън. Сделката сега трябва да бъде одобрена от членовете на синдикатите. ЖП операторите казаха, че работят за нормализиране на трафика, след като спряха някои влакове в очакване на протеста. Стачка би струвала на американската икономика по 2 млрд долара на ден.

"Днес е ден на победа за Америка. Заедно постигнахме споразумение, което ще позволи на критичната ни жп инфраструктура да продължи да работи и да се избегнат смущения за икономиката", каза Байдън