Безработните младежи в Китай могат да представляват политически риск

Графика на деня, 05.07.2023 г.

11:22 | 5 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Нарастващото ниво на безработица сред младите хора в Китай може да предизвика политически проблеми, ако не се третира правилно, предупреди виден икономист, който е съветвал правителството на президента Си Дзинпин.

„Проблемът с младежката безработица вероятно ще продължи през следващото десетилетие и ще продължи да се влошава в краткосрочен план“, каза Лиу Юанчун, който е съветвал Пекин относно икономиката, включително като изнесе лекция пред висшето Политбюро през април 2022 г.

„Ако не се третира правилно, това ще предизвика други социални проблеми извън икономическата сцена, дори ще се превърне в спусък за политически проблеми“, каза той в съвместен доклад, публикуван миналата седмица от мозъчен тръст на Китайския университет Ренмин - Китайски форум за макроикономика.

Екранни снимки на документа от 110 страници бяха споделени в китайския Weibo през уикенда, като потребителите подчертаха предупрежденията на авторите за политически рискове.

Миналата година Си се изправи пред най-голямото предизвикателство пред властта на Комунистическата партия по време на повече от десетилетие мандат, когато избухнаха национални протести – водени от студенти – заради строгите правила на нулев Covid, като някои призоваха китайския лидер да се оттегли.

Коефициентът на безработица в Китай сред хората на възраст между 16 и 24 години достигна рекордните 20,8% през май. Забавящата се икономика на нацията, съчетана с потока от нови висшисти на пазара, изправят политиците пред предизвикателство с малко лесни решения.

Процентът на безработица сред младите хора в Китай произтича от стагниращ частен сектор, белязан от ограниченията на Covid, според авторите на доклада.

„Приемането на политики за субсидиране само по себе си не може фундаментално да реши проблема с недостатъчните частни инвестиции“, пишат авторите. „Ключът е в подобряването на върховенството на закона и подобряването на защитата на правата на частна собственост, за да се компенсира загубата на доверие на хората във върховенството на закона след пандемията.“

Китай наложи някои от най-строгите противоепидемични мерки в света. В Шанхай властите поставиха своите 25 милиона жители под изолация за близо два месеца, издигайки метални бариери извън жилищните комплекси в опит да изкоренят инфекциите. Органите за контрол на пандемията дори влизаха в домовете на хората, за да дезинфекцират дрехите и мебелите им, като жителите оспорваха законността и научната стойност на практиката.

Лиу и неговите съавтори идентифицираха ясен начин за обезвреждане на нарастващия натиск сред безработните млади хора: „Необходимо е по-стабилно икономическо възстановяване и възстановяване на пазара на труда.“