Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Георги Шопов: Новите жилища ще се оскъпят с 4,5% заради европейска директива

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, "Бизнес старт", 19.03.2024 г.

11:30 | 19 март 2024
Обновен: 13:38 | 19 март 2024
Автор: Даниел Николов

Директивата за енергийните характеристики на сградите, приета от Европейския парламент миналата седмица, е невъзможна за изпълнение, тъй като е технически неиздържана. Това коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В частта от директивата за нулеви емисии на новите сгради "е заложен пълен антагонизъм - не е възможно една сграда да бъде с близък до нулевата въглероден отпечатък. Това не е заради самия процес на строителство - той е изключително ниско енергоемък... Големият въглероден отпечатък, който дава строителството, е от производството на цимент и стомана. Фокусът трябва да бъде обърнат към производителите на тези продукти, но понеже е по-лесно, фокусът се обръща върху самото строителство, което е безсмислено."

Въз основа на тази директива Министерството на регионалното развитие и благоустройство вече е променило наредба 20-02-30 за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите. В наредбата се казва, че за да се постигнат близки до нулевите емисии жилищните сгради от началото на 2024 г. трябва да ползват 55% енергия от ВЕИ, което не касае самата сграда и строителство, а доставката на ток, обясни Шопов.

Това трябва да се постигне "с поставяне на ВЕИ на ниво сграда или в близост до нея. Това еднозначно означава термопомпи. Термопомпата не е нищо повече от един климатик - ти имаш един климатик, доставяш до него енергия, която е черна от ТЕЦ, и минавайки през климатика, тя става зелена. Това е абсурд."

От браншовите организации са направили среща с Министерството на енергетиката, за да обяснят проблемите с директивата. Това би означавало целия двор на една жилищна сграда да бъде запълнена с термопомпи, което противоречи например на закони като ЗУТ и наредбите за шума, обясни Шопов.

"По-лошото е, че ефектът е нулев - единствено води до оскъпяване. От Националната асоциация на строителните предприемачи направихме точен разчет - с 4.5% се увеличава цената на апартамент за крайния клиент, без да има ефект върху природата."

Директивата от ЕС има пожелателен текст, като всяка държава сама определя нормативите, каза Шопов. В България на практика нормативната уредба разрешава само термопомпи.

Всички браншови организации са съгласни - включително администрацията - че това не може да проработи и се чудят какво да правят, коментира Шопов. "За да угодим на Европа, ние сме преписали един текст, а той технически не може да заработи."

Какви нови изисквания има в директивата - ще се промени ли проектирането, какво е заложено за паркоместата - може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.