Регулатор започва разследване на картел срещу 8 британски строители на жилища

Надзорният орган има правомощията да налага на фирмите максимална санкция в размер до 10% от годишните им приходи и да лишава от права директорите след като са били разследвани за участие в картел.

17:30 | 26 февруари 2024
Автор: Деймиън Шепърд и Катрин Гемел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският висш антитръстов орган (CMA) започна разследване на осем строителни компании, за да проучи потенциалния обмен на информация, засилвайки контрола върху сектора, който не успява да осигури достатъчно достъпни жилища, за да отговори на търсенето.

Органът за защита на конкуренцията и пазарите започна разследване на картел срещу осем строителни предприемачи, сред които Barratt Developments Plc, Berkeley Group, Persimmon Plc и Vistry Group Plc. Разследването се съсредоточава върху опасенията, че компаниите може да са обменяли чувствителна информация, която би могла да повлияе на изграждането на обекти и на цените на новите жилища.

Първоначалната проверка ще се проведе до декември. Главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви пред телевизия Bloomberg, че надзорният орган е видял потенциални доказателства за това, че компаниите са обменяли информация, свързана с цените, процентите на продажбите и стимулите, предлагани на купувачите на нови жилища. Надзорният орган има правомощията да налага на фирмите максимална санкция в размер до 10% от годишните им приходи и да лишава от права директорите след като са били разследвани за наличие на картел.

"В крайна сметка много от решенията, които трябва да се вземат, за да се подобри функционирането на пазара на жилищно строителство, наистина са решения на избраните правителства", каза Кардел в интервю за телевизия Bloomberg в понеделник. "Това е сложно политическо пространство."

През изминалата година надзорният орган проучи хроничния недостиг на жилища в страната - въпрос, който се превърна в ключово политическо поле за борба преди общите избори, очаквани тази година. В доклад, публикуван в понеделник, CMA заяви, че е установила, че британската система за планиране, която според нея е сложна и непредсказуема, в съчетание с ограниченията на спекулативното частно строителство, са причина за постоянното недоставяне на нови жилища.

Регулаторът препоръча на правителството да рационализира системата за планиране и да въведе повече защити за потребителите.

CMA заяви, че нейното разследване на подозренията за споделяне на чувствителна търговска информация не е една от основните причини за проблемите в доклада. Но надзорният орган заяви, че се ангажира да се справи с антиконкурентната информация, когато я открие.

Bellway Plc, Bloor Homes Ltd., Redrow Plc, Taylor Wimpey Plc са другите строители на жилища, които се проверяват. Barratt, Bellway, Berkeley, Persimmon, Redrow, Taylor Wimpey и Vistry спаднаха в началото на търговията в Лондон. Акциите на Persimmon загубиха около 3,7%.

Жилищното строителство не успява да се справи с ръста на населението |

Недостигът на жилища на достъпни цени се превърна в ключов проблем в цялата страна. Преди повече от четири години управляващата Консервативна партия се ангажира да строи по 300 000 нови жилища годишно - цел, която не успяваше да изпълни всяка следваща година, преди през 2022 г. да стане препоръчителна.

Лейбъристката партия, която води в социологическите проучвания, на практика постигна целта, като през октомври обеща да построи 1,5 милиона жилища за пет години, ако дойде на власт.

Анализът на Bloomberg News на правителствените данни за населението и целите за строителство на жилища по-рано този месец установи недостиг от почти 100 000 жилища годишно през следващите пет години, като се включи и затрудненото търсене от години на неизпълнение на целите.

Според изчисленията на Bloomberg News през следващите пет години страната ще трябва да изгражда почти 400 000 жилища годишно, за да отчете по-силния ръст на населението - почти целият ще дойде от имиграцията - както и жилищата, които щяха да бъдат построени, ако целите от 2019 г. насам бяха изпълнени.

"Този доклад казва това, което всички знаехме - че секторът на жилищното строителство не работи и не осигурява новите жилища, от които се нуждаем", заяви Марк Влесинг, главен изпълнителен директор на базирания в Лондон предприемач Pocket Living.

Проучването на CMA установи също така опасения относно таксите за управление на имоти и качеството на новите жилища. Надзорният орган представи своите констатации в писмо, адресирано до министъра на изравняването на цените Майкъл Гоув, в което се излагат редица препоръки, като например създаването на омбудсман за нови жилища, който да помага на клиентите да сезират по-добре предприемачите за проблеми с качеството.

Регулаторният орган обяви своето проучване на пазара на жилищно строителство през февруари миналата година и заяви, че ще разгледа пет проблемни области, като се съсредоточи върху таксите за управление на имоти, банките земя, правилата за планиране, конкуренцията между строителите и пречките пред новите строители. Първоначалните констатации установиха, че сложните правила за планиране и бавното вземане на решения възпрепятстват доставката на нови жилища, особено за малките строителни фирми с по-малко ресурси.

Какво отговориха строителите на жилища на проучването на CMA:

Bellway
"Разглеждаме доклада на CMA", се казва в изявление на Bellway, изпратено по имейл в понеделник. "Bellway се ангажира и сътрудничи напълно на CMA по време на пазарното проучване и ще продължи да го прави."
Bloor Homes
"Бяхме прозрачни с CMA по време на едногодишното проучване и в момента преглеждаме констатациите", заяви Bloor Homes в изявление по електронна поща. "Ще продължим да работим с тях в хода на разследването."
Redrow
"Redrow оказа пълно съдействие на CMA по време на пазарното проучване", се казва в изявление на Redrow, изпратено по електронна поща. "Ще продължим да работим с CMA."

Представители на другите фирми не отговориха на молбите за коментар.