Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Първокласните жилища в Лондон претърпяват най-резкия спад на цените от 5 години насам

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 20.02.2024 г.

12:32 | 20 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Наемите на луксозни апартаменти в някои от най-скъпите градове в света започнаха да се понижават след рекордното увеличение на цените по време на пандемията. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Наемите на първокласните жилища са намалели с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца по данни на компанията за недвижими имоти Knight Frank, която следи 10 световни града. В Ню Йорк първокласните наеми са намалели с 2,5% в сравнение с предходното тримесечие, а в Хонконг - с 2%. Най-осезаем е спадът от 4,8% в Торонто.

Въпреки това наемите за луксозни имоти остават високи. В глобалните градове се наблюдава увеличение от 5,2% през четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение с предходната. Макар и в Ню Йорк да се наблюдава приблизително еднакво равнище на наемите на първокласни жилища на годишна база, случаят не е такъв навсякъде по света. Всеки от останалите девет изследвани града отбелязва годишен ръст. Първокласните наеми в Сидни са се увеличили с 18% на годишна база, което е резултат от ограниченото строителство по време на пандемията и вътрешната миграция към града.

От Knight Frank заявиха, че очакват по-бавен ръст на наемите през тази година, тъй като наемателите достигат границите на достъпността си и на пазара се появява по-голямо предлагане.

Началото на годината не беше благополучно и за луксозните жилища в Лондон. Цените на имотите в първокласните зони на Лондон, определяни като 34 ексклузивни района, включително Белгравия, Мейфеър и Кенсингтън, са се понижили със 7,1% през януари в сравнение с година по-рано. Това е най-големият спад от почти пет години насам, сочат данните, събрани от изследователската компания LonRes. Същевременно продажбите се понижиха с 16%, тъй като по-високите лихвени проценти се отразиха на търсенето и на пазара се появи по-голямо предлагане. 

По-широкият пазар на жилища в Обединеното кралство изпитва затруднения, тъй като високите лихви по ипотечните кредити и кризата с разходите за живот намаляват покупателната способност. Луксозните жилища не са имунизирани, като купувачите в Обединеното кралство очакват намаляване на лихвените проценти и резултатите от парламентарните избори по-късно тази година, за да предприемат следващи стъпки. През изминалата година някои от най-богатите жители на Лондон дори предпочетоха да наемат жилище, вместо да го закупят.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.