Vanke: строителният предприемач, който ще счупи гърба на Китай

Китай ще падне от фискална скала тази година, ако позволи на уважавания строителен гигант да не изпълни задълженията си

07:49 | 13 март 2024
Автор: Шули Рен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След трета година на спад на имотите Китай все още търси пазарно ориентирани решения. Неплатежоспособните предприемачи трябва да са подготвени за фалит, предупреди жилищното министерство през уикенда. Що се отнася до проекти с прилични перспективи, но под временен кредитен стрес, държавните банки са заделили милиарди долари заеми, за да осигурят завършването им.

Необичайните времена изискват извънредни мерки. Тъй като China Vanke Co., един от най-големите строителни предприемачи в нацията, е изправена пред криза на ликвидност, е ясно, че пазарните сили са станали токсични и трябва да се задейства държавно проектираната спасителна програма. Moody's намали уважавания Vanke до рейтинг "боклук" в понеделник.

Най-голямото препятствие пред компанията е липсата на яснота относно бъдещите продажби. Благодарение на управленската предпазливост, тя се представи доста добре през 2023 г. в сравнение с конкуренти като Country Garden Holdings Co. Договорените продажби спаднаха само с 10% до 376 милиарда юана (52,4 милиарда долара). Въпреки това общият пазар може да се влоши тази година. Скорошно проучване на China Index Academy показва, че по-малко от 20% от респондентите планират да купят жилище през следващите шест месеца, в сравнение с близо 30% преди година. Moody's изчислява, че договорените продажби на Vanke са намалели с около 40% до 34,5 милиарда юана през януари и февруари, рязко влошаване спрямо преди година.

Разработването на имоти е бизнес на мащаба. Оперативният марж на Vanke е спаднал от 29% при пика си през 2019 г. до 8,4% през септемврийското тримесечие, според последните налични данни. През първите девет месеца на 2023 г. фирмата отбеляза само 31 милиарда юана оперативна печалба, което е спад от 23% спрямо година по-рано.

Променливите условия на работа на предприемача може би обясняват защо дори държавните финансови институции се притесняват. Vanke среща съпротива от страна на двете държавни банки в Китай за нов офшорен синдикиран заем на стойност 4,5 милиарда хонконгски долара (575 милиона долара). В рядка интервенция китайският кабинет поиска от големите кредитори да увеличат подкрепата си, съобщи "Ройтерс".

Към септември Vanke имаше 101 милиарда юана неограничени пари в брой, което трябва да е достатъчно, за да покрие краткосрочния дълг. Компанията ще има около 34 милиарда юана облигации с падеж преди юни 2025 г., според Moody's. Въпреки това, както всички останали, Vanke разчита много на предварителните продажби, при които апартаментите се купуват преди да бъдат построени. Към септември тя имаше около 408 милиарда юана договорни задължения, състоящи се предимно от депозити, които потребителите са платили за недовършени домове. Погледнато в тази светлина, паричната позиция на Vanke не е толкова стабилна.

Държавната помощ ще бъде в интерес на правителството. В края на краищата общините се нуждаят от няколко предприемачи да оцелеят, да изграждат проекти и да купуват земя, без които Китай може да падне от фискална скала тази година. Според доклада за бюджета, публикуван на Националния народен конгрес миналата седмица, приходите на фондовете, управлявани от местните власти, съставени предимно от продажби на земя, се очаква да нараснат с 0,1% тази година. Тази цел изглежда твърде оптимистична – или дори необичайна – ако Vanke също не изпълни задълженията си и спадът на имотите в нацията се влоши още повече.

Досега китайското правителство стоеше настрани, оставяйки най-големите си строителни разработчици, като China Evergrande Group и Country Garden, да изпаднат в неплатежоспособност, след като се впуснаха в подхранвани от дългове, безразсъдни експанзии. Но Vanke има стабилно управление и славно минало. Тя е интензивно преплетена с Шънжън, който се превърна в технологичен център само за десетилетия, както и със собствеността на частни домове. Тя стана публична през 1991 г., една от първите компании на тогавашната фондова борса в Шънжън, и счита държавната Shenzhen Metro Group Co. за най-голям акционер с 27% дял. Спасяването на Vanke няма да бъде толкова тежко, колкото оставянето ѝ да се провали.

Шули Рен е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските пазари. Бивш инвестиционен банкер, тя e била пазарен репортер за Barron’s и е сертифицирана от CFA.