Строителите на жилища се борят с екологичните изисквания, губещи са клиентите

В някои бързоразвиващи се части на САЩ лобистите осуетяват усилията за превръщане на новите жилища в по-ефективни и съвместими с чистите технологии

09:01 | 28 февруари 2024
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 90-те години на миналия век политическият гуру Джеймс Карвил заяви, че иска да се превъплъти в пазара на облигации, защото може да "сплаши всички". Тук, през 2020-те години, може би ще предпочетете да се върнете като строител на жилища. Индустрията разполага с политическа мощ, за да защити печалбите си за сметка на собствениците на жилища и на климата.

В някои бързоразвиващи се части на САЩ лобистите осуетяват усилията за превръщане на новите жилища в по-ефективни и съвместими с чистите технологии, което прави още по-трудно за останалите от нас да избегнат най-лошите последици от нагряването на планетата. Естествено, те го правят в името на достъпността на жилищата, но не е лошо, че в същото време държат под контрол разходите на строителите на жилища. Саботажът им ще струва много по-скъпо на собствениците на жилища в дългосрочен план.

През 2021 г. Международният съвет по кодексите - група с нестопанска цел, която на всеки няколко години предлага строителни норми за цялата страна - публикува агресивен набор от предложения, които според една от оценките биха могли да намалят въглеродните емисии и годишните разходи за енергия в жилищните сгради с 9%. Това е в отговор на множество искания от страна на местните власти за актуализиране на стандартите, които отдавна са в застой.

Въглеродните емисии в жилищния сектор представляват 19% от общите емисии в САЩ. Повишаването на ефективността на жилищата е от решаващо значение за нулевото намаляване на емисиите до 2050 г. и за ограничаване на глобалното затопляне в дългосрочен план до 2 градуса по Целзий над средните стойности от прединдустриалния период. Черешката на сладоледа е, че ефективните къщи носят пари на собствениците си под формата на по-ниски сметки за комунални услуги и разходи за ремонт. За разлика от вятърните паркове или данъците върху въглеродните емисии, това е екологично решение, което би трябвало да получи широка обществена подкрепа.


Въздействието на жилищния сектор върху климата/Жилищният сектор е отговорен за 19% от въглеродните емисии в САЩ

Строителите на жилища очевидно го ненавиждат.

Както вестник Washington Post разказа миналата седмица, Националната асоциация на строителите на жилища и други лобисти първи атакуваха и размиха предложенията на ICC, включително премахнаха промените, които щяха да улеснят инсталирането на зарядни устройства за електрически превозни средства в домовете. След това те се опитаха да провалят процеса на изготвяне на кодексите на ICC, като направиха невъзможно гласуването им от страна на местните власти.

След това настояваха щатските законодателни органи да отхвърлят новите строителни норми, понякога успешно. Използвайки народния гняв относно разходите за жилища, те твърдят, че новите стандарти ще увеличат разходите за строителство с 20 000 долара на къща, което ще ги направи по-малко достъпни за хората от работническата класа.

Предложението проработи в Северна Каролина. Контролираният от републиканците законодателен орган не само отхвърли правилата на ICC, но и направи невъзможно приемането на нови правила до 2031 г. Лобисти на Асоциацията на строителите на жилища в Северна Каролина всъщност помогнаха за написването на закона, съобщи Общественото радио на Северна Каролина. За да се подобри ситуацията, законопроектът блокира и изискването новите жилища да бъдат проверявани за способността им да издържат на ураганни ветрове.

Аргументът за разходите на строителите на жилища е дълбоко погрешен поне по два начина. От една страна, цифрата от 20 000 долара е получена от проучване на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB), проведено само сред осем строителни фирми, според NCPR. Изглежда, че тя е силно преувеличена. Федерално проучване установи, че новите стандарти всъщност ще увеличат разходите за строителство с 4700 до 6500 долара за еднофамилна къща. По-ниските сметки за енергия означават, че собствениците на жилища ще си възвърнат първоначалните разходи само за няколко години. А наемането на изпълнител за повишаване на ефективността по-късно би струвало многократно повече от тази сума.

"Най-добрият момент за създаване на по-добра сграда е преди тя да бъде построена", казва Денис Граб, главен експерт в екипа за безвъглеродни сгради в института с нестопанска цел Rocky Mountain Institute.


Сила на строителството/Акциите на строителите на жилища в САЩ са на рекордно високи нива

Още по-важно за нас е, че всички тези ефективни нови къщи в Alternate Universe в Северна Каролина биха предотвратили 130 700 метрични тона въглеродни емисии само през първата година на експлоатация, което съответства на емисиите на 29 000 автомобила, задвижвани с газ. Те биха създали повече от 60 000 работни места за 30 години. А по-ниските сметки за енергия щяха да спестят на собствениците на жилища в Северна Каролина 5,3 млрд. долара за 30 години. Ако това се разпростре върху всички щати, скоро ще говорим за истински пари.

Пренебрегвайки предпочитанията на архитекти, строителни инспектори, инженери по отопление, вентилация и климатизация, екологични групи и други, републиканският законодателен орган на Уисконсин също отхвърли новите правила миналата година. Строителните норми в щата по същество са замразени през 2012 г. "Сега гледаме на кодекси, които стават толкова остарели, че съвременните материали дори не са включени в книгата", казва един от строителните инспектори пред Wisconsin Examiner.

Що се отнася до енергийната ефективност, положението е още по-лошо. Министерството на енергетиката на САЩ класира всеки щат според "еквивалента на нормите" на техните стандарти за ефективност. Уисконсин и Северна Каролина са сред 24-те щата, чиито стандарти са основно от 2009 г. или по-рано. Осем щата изобщо нямат стандарти. Един от тях е Колорадо, където строителите на жилища, както се досещате, лобират срещу законопроект за приемане на по-строги норми.


Състояния на неефективност/Само пет американски щата са приели строителни норми от 2021 г., насърчаващи енергийната ефективност в новите жилища. Почти половината от тях разчитат на стандарти от 2009 г. или по-ранни години

Това не е единственият начин, по който строителните предприемачи рискуват нещастното бъдеще на своите клиенти. Те също така се опитват да убедят Аризона да прекрати съществуващото от десетилетия изискване, според което новите подразделения трябва да докажат, че ще имат вода за 100 години. Това правило е помогнало за демографския бум на Аризона, без да натоварва прекомерно ресурсите на подземните води. За строителите на жилища то е просто досадна пречка за изграждането на повече къщи.

Ситуацията не е безнадеждна. Една от основните пречки пред промяната на правилата е просто инерцията: цялостната промяна на дейността може да отнеме много време и да струва скъпо на строителите и изпълнителите. Политиците могат да замажат положението и да направят прехода по-справедлив с финансова помощ, предлага Джо О'Брайън-Апългейт, експерт по декарбонизация на сградите в Съвета за защита на природните ресурси, група за защита на интересите с нестопанска цел.

Федералното правителство може да използва примамката на средствата по Закона за намаляване на инфлацията, за да насърчи щатите да приемат по-строги стандарти. Министерството на жилищното строителство и градоустройството предложи да се изисква ипотечните кредити, които то финансира, да отговарят на нормите от 2021 г. Регулаторните органи и местните власти разполагат с инструменти извън строителните правила за насърчаване на ефективността на сградите, включително данъци върху използването на енергия.

Добрата новина е, че строителите все още не са се отказали от новите норми. Няколко строители всъщност подкрепят по-строгите правила. "Ефективните, устойчиви сгради и ниските сметки са това, което искат собствениците на жилища", казва Граб от RMI. "В крайна сметка всички строители ще трябва да вървят в тази посока."

Все още има време да се получи обществена подкрепа за разумни стандарти, които ще помогнат както на климата, така и на финансите на собствениците на жилища - но може би не е много време. Войната за газовите печки е пример за това колко бързо могат да действат лобистите на индустрията. Градовете тъкмо бяха започнали да забраняват газовите инсталации в новите сгради, когато 20 щата бързо приеха закони, забраняващи подобни забрани. Поддръжниците на промяната трябва да бъдат също толкова бързи.

Марк Гонглоф е редактор и колумнист на Bloomberg, който се занимава с проблемите на изменението на климата. Преди това е работил за Fortune.com, Huffington Post и Wall Street Journal.