Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Залезът на PDF: българската Storied Data проби в банки и регулатори с нов формат

Радо Которов, основател и главен изпълнителен директор на Storied Data, в "Бизнес старт" 04.03.2024 г.

13:03 | 4 март 2024
Обновен: 16:40 | 4 март 2024
Автор: Георги Месробович

Новите формати за данни и информация са важни за стратегическата технологична независимост на Европейския съюз. Който контролира форма̀та, той контролира и апликациите за производството, контролира и формирането на мисленето. По този начин се установява културно влияние. Сега всички говорим за обучението на езикови модели като GPT, искаме да го тренираме и на български език. Контролът в случая идва оттам, че трябва да се използват сървърите на Microsoft, Google и AWS, както и че трябва да се използват процесорите на Nvidia. Това заяви Радо Которов, основател и главен изпълнителен директор на Storied Data, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Компанията участва в първото телевизионно стартъп състезание „Дръзките“, организирано през 2022 г. от Bloomberg TV Bulgaria. Мисията ѝ е да промени начина за създаване, публикуване и разпространяване на данни и финансова информация. Storied Data вече успя да привлече за клиенти европейски регулатори и агенции като Европейската федерация за ипотечно кредитиране, Европейския съвет за покрити облигации, European DataWarehouse, както и VDP – една от асоциациите на германските банки (The Association of German Pfandbrief Banks).

„Банките, които членуват там, започнаха да публикуват цялата си финансова информация в нашия формат и го намират за лесен и ефективен. В момента 80% от публикациите на европейски пазар на финансови данни, от регулаторите, минават през наши документи.”

Когато заявихме, че сме си поставили за задача да заменим стария PDF формат, нашето изказване се посрещна с много скептицизъм. Сега в социалните мрежи ще видите много реклами със следното послание: „Ако искате вашите документи да са модерни и лесно достъпни, а информацията в тях да е четлива, не използвайте PDF.“ Фактът, че има много нови фирми в този сегмент, които идват от Европа и от САЩ, е показателен, че има голяма подмяна и голям път за развитие при форматите за представяне и публикуване на данни, каза Которов.

Въпросът вече е не дали ще бъде заменен PDF форматът, а с какво ще бъде заменен. Ще има голяма битка за това кой нов формат ще се наложи.

„Всички се опитват да контролират пазара – Adobe контролираше пазара в продължение на 30 години с PDF формата. Microsoft се опитва да контролира с техните формати и наскоро постигнаха голям успех в САЩ – Патентният офис вече ще използва форма̀та на Word вместо PDF. Това има стратегическо значение за по-дългосрочен период, тъй като ние сега говорим за машинно самообучение и т.н. Ако някой контролира форма̀та, той контролира изложението и представянето на данните, а също така достъпа и трансформацията на тези данни за обучаване на AI.“

В цялата тази битка Storied Data залага на следните неща: първо на стандартизиран HTML, който е отворен и свободно достъпен формат. Второ, компанията слага вътре допълнителни данни и неща, които бяха предимството на PDF – да има перфектна позиция на визуалните елементи и да може да бъде лесно разпращан по мейл, тоест, да не е зависим от сървъри и системи. И трето – влагаме аналитичност на данните, като превръщаме HTML в самостоятелна база данни, която обединява в един формат всички елементи на информацията - текст, графика, снимки, данни, обясни Радо Которов.

Новите компании ще се опитат да заменят и форма̀та на PowerPoint. В момента имаме най-много запитвания от сферата на продажбите и маркетинга за подмяна на PowerPoint презентациите с нашия формат, сподели събеседникът.

„Няколко причини има за това – нашият формат е по-модерен и веднага може да се сложи в интернет. Powerpoint е линеен формат, нашият не е. И може би най-големият ефект е продуктивността: младите хора не искат да копират данни от Еxcel и да ги слагат в PowerPoint, това им се струва загуба на време. Ние този процес го автоматизираме и на младите им харесва. За тях е естествено да комбинират снимки, текст и данни в един документ. Поради тази еволюция на възприемането на данните и развитието на езика се появява възможността един формат да се замени с нов.“

Плановете на компанията за 2024 г. са насочени към увеличаване на пазарния дял в областта на финансовите публикации, към подмяна на стандартните извлечения с модерни такива в банковата сфера. Искаме да променим и начина на издаване на фактури – в Япония вече имаме голяма сделка за над 300 милиона фактури, каза Радо Которов.

Гостът похвали и българската компания Impetus Capital, която е инвеститор в Storied Data. Те са като старите venture капиталисти в САЩ – работят рамо до рамо с нас, продават с нас, срещат се с клиенти заедно с нас и това е много важно, добави събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.