UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Как българският стартъп Fynt AI достигна до най-прочутия акселератор в Силициевата долина?

Николай Господинов, съосновател и главен изп. директор на Fynt AI, „UpDate“, 18.02.2024 г.

20:31 | 18 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

Българският стартъп Fynt AI, разработващ решение с изкуствен интелект, е преминал през най-големия и престижен акселератор в Силициевата долина – Y Combinator.

Създадохме Fynt AI с идеята да използваме изкуствен интелект (AI) и да го обучим на вътрешните и външните данни на компаниите. Оказа се, че можем да създадем AI, който да помага за вземането на решенията на въпросните предприятия, разкри съоснователят и главен изпълнителен директор на Fynt AI Николай Господинов в предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова.

"Нашата технология дава възможност да се вземат прецизни решения. Това, към което се стремим в момента, е с тези решения да се достигне до ниво клиент."

Господинов споделя, че идеята за подобен стартъп се е зародила преди години, но приемът в Y Combinator е накарал съоснователите на Fynt AI да осъзнаят, че сега е правилният момент да я доразработят и развият. Допреди приема в акселераторската програма стартъпът е бил финансиран изцяло от основателите си. Y Combinator допринася с 500 хил. долара начална инвестиция. Програмата е приключила с демо ден, в който младите предприемачи са презентирали пред инвеститори от Силициевата долина. Така са получили възможност да наберат потенциални допълнителни инвестиции. Подробности за допълнително набраните средства от Fynt AI се очакват скоро.

"През лятото, когато пуснахме първия ни продукт, говорихме с различни компании. Забелязахме, че в индустрии като търговия на дребно, производство и здравеопазване има много проблеми, които все още не са решени... Оказа се, че най-критичната нужда от нашето решение е в търговията на дребно и производството, защото там потенциалът е огромен. В момента те само събират данни, с които не знаят какво да правят."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“ може да намерите тук.