Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В подкрепа на образованието: Ново приложение слага край на преписването в клас

Александър Попов, основател на СмартТест, „Бизнес старт“, 16.02.2024 г.

13:31 | 16 февруари 2024
Обновен: 21:44 | 18 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Идеята за приложението СмартТест се роди от обратната връзка на учителите, защото те много държат да намалят преписването в училище, за да проверят реалните знания на учениците и да разберат каква е тяхната мотивация да учат. Една от функциите на приложението, която намалява възможността за преписване, е разработването на различен тест за всеки ученик. Другото, което много улеснява учителите, е стриктният режим, който не позволява да сменят екрана, докато решават тест. Допълнително предимство също така е, че учениците не могат да правят екранни снимки на телефона, за да ги разпращат и на други класове. Това заяви Александър Попов, основател на СмартТест в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

С помощта на изкуствения интелект учителите имат възможността да създават тестове. Една от основните цели е да се спести възможно най-много време на учителите от разработване на тестове и проверяване. Чрез AI могат автоматично да генерират тест спрямо конкретно зададена тема или урок, като се разбъркват въпросите, дава дистрактори и задава кой е верният отговор, обясни Попов.

Предимството на приложението пред ChatGPT е, че чрез платформата СмартТест генерираният изпит може директно да се използва – да се принтира или дава онлайн, и да се оцени автоматично. Друга полезна функция на приложението е опцията за избор на език, на който да е тестът, като може и да създава различни типове въпроси – не само в тестова форма, отбеляза още основателят на платформата.

„Учителят може да избира в кои въпроси да вмъкне изкуствен интелект, да ги редактира, със сигурност обаче трябва да се проверяват.“

Тестовете могат да бъдат използвани и само за упражнение, добиване и проверка на знания, без да бъдат оценявани.

Приложението все още не е добило популярност и в други държави, но един ден след пускането му взе първо място в класацията на App Store, а от вчера вече се предлага и за Google Play. Има много сериозен интерес от страна на учителите най-вече към стриктния режим, който работи много добре на компютър. В много училища обаче, няма възможност за провеждане на теста на компютър за всеки ученик, което не позволява на учителите да се възползват от предимствата за защита срещу преписване. Затова платформата позволява тестът да бъде решаван и от мобилни устройства, каза Попов.

Според Попов едно от най-големите предизвикателства в българското образование е масовото преписване сред ученици и именно затова приложението се фокусира върху този проблем. Преписването прави процеса за учениците по-лесен и това ги кара да губят мотивация да учат, да добиват нови знания и да са способни да разчитат на себе си.

„Учителите очакваха с нетърпение тази възможност, тъй като платформата значително спомага и улеснява работата им. Обратната връзка от ученици обаче, е доста по-различна, тъй като не харесват приложението и дори му дават изключително ниска оценка в App Store.“

Във връзка с предстоящи планове Попов заяви, че следващият месец готвят пробно Национално външно оценяване (НВО) по български език за 7-и клас, което ще бъде първото НВО, оценявано автоматично от изкуствен интелект.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.