Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нов скок в цивилизацията – ще имаме епоха преди AI и епоха след AI

Тодор Колев, основател и член на управителния съвет на Кооперация "Комрад Кооператив", в "Бизнес старт" 08.12.2023 г.

12:40 | 8 декември 2023
Обновен: 13:20 | 8 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Човечеството седим на една гара и чакаме да дойде влакът на изкуствения интелект, а това което ще стане той ще профучи покрай нас и няма да разберем кога ни е задминал. Промяната е грандиозна и фундаментална на практика започва нов скок в човешката цивилизация, както имаме желязна епоха, медна, каменна, сега ще имаме епохата преди ИИ и епохата след ИИ, това коментира Тодор Колев, основател и член на управителния съвет на Кооперация "Комрад Кооператив", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Развитието, което наблюдаваме сред изкуствения интелект (ИИ), не е отскоро, каза Колев. Когато се комбинират ИИ моделите, които разбират света, със игровите модели може да се постигне нещо много интересно, тъй като ИИ ще се усъвършенства само чрез комуникация със себе си. Гостът смята, че развитието на технологиите е по-бързо, отколкото смятаме.

„Човечеството седим на една гара и чакаме да дойде влака на изкуствения интелект и седим и се чудим кога ще дойде този влак, а това което ще стане той просто ще профучи покрай нас и няма да разберем кога ни е задминал.“

Обявеният наскоро модел ИИ на Google – Gemini се е представил малко по-добре от GPT-4 на тестовете, а на тестът MMLU побеждава дори и човек. Гостът обясни, че в един тест губи от GPT-4, а именно тестът за водене на разговор. Големият плюс на Gemini е, че работи с различен вид информация, а не само с текст.

Gemini се представя по-добре от програмисти в писането на програмния език Python, като има друга разработка на Google насочена специално за състезателно програмиране, която се справя по-добре от 87% от състезателните програмисти. Колев каза, че вече е в пъти по-лесно да се даде задача за написване на софуерен код на ИИ, отколкото на младши програмист, тъй като ИИ я върши по-бързо.

„Смятам, че ИИ изцяло ще промени света; Не бих искал да тълкувам дали е положителна или отрицателна промяната, а да видим каква е промяната и след това да се нагодим спрямо нея. Промяната е грандиозна и фундаментална на практика започва нов скок в човешката цивилизация, както имаме желязна епоха, медна, каменна, сега ще имаме епохата преди ИИ и епохата след ИИ.“

Ограниченията, които Брюксел планира, за ИИ няма да могат да обхванат всичко, тъй като те не ограничават ИИ с отворен лиценз и отворен код (open source), като гостът обясни, че open source моделите са само с няколко процента по-слаби от тези със затворен код.

„ИИ на практика ще увеличи всичко, всяко едно нещо ще бъде умножено и ускорено, това което ще стане ще влезнем в едни волатилни времена, в които ще има огромни позитиви и огромни негативи едновременно; Във всяка една човешка област ще има фундаментална промяна.“

Според госта концепцията за работа и получаването на доход от трудова дейност ще се промени напълно. Той смята, че дори и да остане задача, в която хората ще са по-добри от ИИ, то тя ще се търгува на пазара на труда, където интелектът ще струва стотинки.

По отношение ролята на държавата в ИТ сектора, гостът смята, че държавата по-скоро не трябва да пречи, отколкото да помага. Като наблюдаваме забавяне в ИТ сектора и по-малко търсене.

За нашумялата тема около резултатите на българските ученици на тестовете PISA, гостът смята, че вече наблюдаваме ИИ да върши работата на учителите, като самият Gemini е направил рецензия на ръчно попълнен тест на ученик.

„Реформата трябва да е фундаментална, не да оправяме битови проблеми, а да се замислим изобщо тази цялата идея на задължително образование какво постига. Постига един минимум, но този минимум на кого е нужен, в света в който живеем?“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.