Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Над 40 компании създават индустриална група за работа с AI с отворен код

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 05.12.2023

12:45 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Над 40 компании и организации, сред които са Meta Platforms и International Business Machines (IBM) ще създават алианс, посветен на работата с изкуствен интелект (AI) с отворен код, с цел споделяне на технологии и намаляване на рисковете. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

Коалицията, наречена AI Alliance, ще се фокусира върху отговорното развитие на технологията за изкуствен интелект, в това число инструменти за безопасност и сигурност, гласи изявление от днес.

Групата също така ще се стреми да увеличи броя на моделите на изкуствен интелект с отворен код – вместо собствените системи, предпочитани от някои компании – да разработи нов хардуер и да работи в екип с академични изследователи.

Поддръжниците на AI технологията с отворен код смятат подхода за по-ефективен начин за култивиране на изключително сложните системи. През последните няколко месеца Meta пусна версии с отворен код на своите големи езикови модели, които са в основата на AI чатботовете.

„Вярваме, че е по-добре, когато AI се разработва открито – повече хора могат да получат достъп до предимствата, да създават иновативни продукти и да работят върху безопасността“, посочва в изявлението Ник Клег, президент на Meta по глобалните въпроси.

Групата ще създаде управителен съвет и комисия за технически надзор. Сред участниците в организацията попадат Oracle, Advanced Micro Devices, Intel и Stability AI, както и академични и изследователски организации като Университета на Нотр Дам и Mass Open Cloud Alliance.

Скорошният хаос в OpenAI, която уволни и назначи отново своя добре известен главен изпълнителен директор, засили дебатите по света за това колко прозрачни трябва да бъдат компаниите при разработването на мощна технология с изкуствен интелект. OpenAI не е посочена като участник в AI Alliance.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.