Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Социалната мрежа на Тръмп ще възстанови баланса на мнения в интернет

Доц. д-р Александър Христов, Център за анализи и кризисни комуникации, "Бизнес старт", 13.01.2022 г.

12:31 | 13 януари 2022
Обновен: 15:45 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Използвайки идеята, че установените социални мрежи потискат истината, новата мрежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Truth Social, ще даде платформа на чувстващите се "заглушени" по-консервативни потребители и може да има позитивен ефект върху обществото. Но ако не успее да регулира по добър начин агресията и езика на омразата, новата мрежа ще се маргинализира или ще изчезне. Това коментира доц. д-р Александър Христов, Център за анализи и кризисни комуникации, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Съвременните социални мрежи имат открито лява либерална политика и една нова мрежа, особено инициирана от човек като Тръмп, може да върне баланса в мненията. Мрежите много успешно успяват да се справят с фалшиви новини, дезинформация, но ляво либералните им настроения останаха и това отпраща махалото в друга посока в търсене на други информационни източници."

В Truth Social най-вероятно ще се разпространяват по-консервативни позиции, като основно предизвикателство ще бъде управлението от администраторите на фалшивата информация и езика на омразата. Ако се провалят в това, ефектът за обществото ще бъде продължаване на противопоставянето на обществените групи и поляризиране на обществото не само в САЩ, но и по света, смята Христов.

Принудителното мълчание на Тръмп в социалните мрежи може да се окаже полезно за новото му начинание, но и лично за него, след като открито заяви, че има интерес за завръщане в политиката. Имиджът му е бил "леко поизтупан" през последната година, а новата мрежа ще се възполва от интереса към него за бързо натрупване на критична маса потребители.

"Ако Truth Social успее да обедини мнения и позиции на хора, които са недоволни от политиката на останалите социални мрежи, част от аудиторията им ще се премести там ... Връзката между новата мрежа и Тръмп е много силна, но в някакъв момент той ще трябва да се дистанцира от нея, иначе тя ще остане само в рамките на неговите привърженици."

Според Христов не може да се очаква всички над 80 млн. гласоподаватели в САЩ, подкрепили Тръмп на президентските избори през 2020 г., да се включат в Truth Social, но ще има и много потребители, които ще се включат от любопитство.

Има и много неясноти как ще се финансира новата мрежа и възможностите за монетизация на постовете в нея, не се знае и какво би било участието на компании и брандове в нея, каза Христов. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.