Няма силна икономика без демокрация и Венецуела е пример за това

Момчил Инджов, журналист, Светът е бизнес, 08.08.2018

22:00 | 8 август 2018
Момчил Инджов, журналист, Светът е бизнес, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Момчил Инджов, журналист, Светът е бизнес, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намалените обеми на икономиката на Венецуела са резултат от централизацията на икономиката и държавната регулация на цените. Липсата на демокрация води до катастрофи. Не можем да говорим за силна икономика без наличие на демокрация. Това каза Момчил Инджов, журналист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Централизацията на икономиката не е нещо нормално. Хората не са стимулирани да произвеждат стоки. Инвеститорите се изтеглиха от страната и много търговци прекъснаха отношенията си с Венецуела“.

Инджов коментира, че държавният контрол върху цените се оказва решаващ за напускането на инвеститорите и търговците. Той поясни, че поставянето на конкретни цени на продуктите лишава търговците от възможността да продават за сумите, за които искат да го правят и съответно да получат търсената от тях печалба.

Според госта „социализмът на XXI век“, чието начало е поставено от предишния президент на страната Уго Чавес и в момента настоящият президент Николас Мадуро се опитва да продължи, е спорен като понятие и не е ясно доколко той е такъв.

"Именно това политическо управление се оказва решаващо за изоставането на страната, която допреди 17 години беше една от най-силно икономически развитите в района. Най-вредното нещо за една държава е едноличната власт, а във Венецуела тя е точно такава“.

Журналистът посочи, че ако наистина има недоволства срещу сегашното управление, то последващ военен преврат ще се окаже логичен.

„Военен преврат е оправдан в голяма степен. Режимът на Мадуро не приема народния вот. Жителите на страната дават по-голямата си подкрепа именно за опозицията. Превратът е донякъде очакван. Всяко действие ражда противодействие“.

Вижте целия разговор във видео материала.