Колумбия дава големи обещания за добив на петрол и газ, но не е ясно какво ще изпълни

д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, "В развитие", 18.04.2022

16:31 | 18 април 2022
Обновен: 20:06 | 18 април 2022
Автор: Таня Жекова

Президентът на Колумбия Иван Дуке даде заявка за мащабни проучвания за газови и петролни находища в интервю за Bloomberg, но в момента той е изправен пред избори, обвинения в корупция и дебати за шистовия газ у дома, които могат да възпрепятстват плановете му. Това коментира д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университета Екстернадо де Колумбия в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Колумбийците са много добри в това да обещават, но въпросът е какво ще се изпълни. Опасно е да се разчита на това 3-4 години напред, защото страната изпитва проблеми с корупцията, с престъпността, а държавната власт не се простира до всички места в Колумбия“, казва тя.

В Колумбия имаше голям дебат дали трябва да се добива шистов газ и на практика в момента това е забранено, припомня професорката. Според нея президентът Дуке използва геополитическата ситуация, за да прокара шистовия газ и да разшири добива на изкопаеми горива като петрола и въглищата. Заради войната на Русия в Украйна търсенето се е увеличило и това дава отражение и в Колумбия. „Изнасят се много усилено въглища не само за САЩ, но и за Европа и Турция“, казва тя.

Въпреки това правителството на президента Дуке се сблъсква с много предизвикателства у дома. На 29 май предстоят избори, а опозиционния Исторически пакт набира сериозна популярност насред корупционните скандали на Дуке. „От това, което беше обещано се случи много малко“, казва проф. Икономова. „Министърът на комуникациите трябваше да осигури интернет за цялото население извън големите градове, за да могат децата да учат дистанционно. Парите обаче бяха откраднати, а самият министър избяга, за да не бъде съден“, разказва тя.

Според нея водачът на Историческия пакт Густаво Петро има голям шанс да спечели изборите и да стане президент. Изходът от изборите ще бъде много важен и за бъдещите взаимоотношения с Венецуела, която разполага с огромно петролни ресурси и наскоро се върна във фокус след посещение от делегация на САЩ.

„Опитите за преговори с Мадуро са голям шамар за Колумбия. След толкова години официални твърдения от страна на САЩ, че не могат да се водят преговори с правителство, което не защитава човешките права, където демокрацията е пострадала през последните 10 години, те предпочетоха да разговарят с Венецуела и пренебрегнаха партньорите си в района“, каза проф. Икономова.

Колумбия през 20 и началото на 21 век е най-близката страна до САЩ в Южна Америка, но „от гледна точка на политическата класа, която винаги се е съобразявала с това, което искат САЩ и винаги се е опирала на военната й помощ“ коментира професорката. „Тази помощ беше много важна при военния конфликт – бяха отпуснати пари по плана „Колумбия“, казва тя. Колумбия е и най-важният съюзник на НАТО в региона. През 2020 обаче настоящият президент Дуке подкрепи Тръмп, а не Байдън, в президентските избори на САЩ. Той е враждебно настроен към Венецуела, докато опозиционерът Густаво Петро „има по-голям шанс да проведе един по-стабилен разговор с президента Мадуро“, смята проф. Икономова.

Целия материал може да гледате във видеото

Всички гости от предаването В развитие може да гледате тук.