БАСКОМ: Искаме от държавата да не пречи и да не променя правилата от днес за утре

Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, в „Бизнес старт“, 06.01.2022

13:04 | 6 януари 2022
Обновен: 14:46 | 6 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Софтуерната индустрия има изключителен ръст по време на пандемията. Много бизнеси, които са стриктно аналогови, откриха, че трябва да се дигитализират, каза Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Страхотни две години за софтуерната индустрия“, подчерта гостът и посочи, че в момента в България доста сериозна част от IT сектора е в гейминга."

Във връзка с новото правителство и конкретните искания на софтуерните компании относно бизнес средата, председателят на БАСКОМ подчерта, че са много важни стабилността и това администрацията да не пречи. Нашият бизнес има малък допир с държавата, каза Николов, според когото ако един бизнес има нужда от държавата, нещо не му е наред.

„Бъдещето на държавата е във високите технологи, държавата да не пречи“, призова председателят на БАСКОМ.

„Данъчната рамка трябва да бъде ясна, не могат да се променят правилата от днес за утре. Всеки един разход, който идва непредвидено, е проблем за бизнеса. Но по-големият проблем е каква е нашата визия за бъдещето на България. Ние трябва да искаме бизнеси, които работят изцяло на светло. Това са бизнесите, които трябва да бъдат промотирани“.

Николов посочи, че в момента около 150 000 души се осигуряват на максималния осигурителен доход.

„Целта на всяко едно правителство трябва да бъде как тези, които се осигурят на максимален осигурителен доход, които сега са 150 000, да станат 300 000, да станат половин милион души. Бизнесите, които си плащат данъците, да бъдат оставени на мира, а не да се измислят нови данъци за тях“, каза Николов.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук