Инвеститорите теглят 1 милиард евро на месец от европейските фондове за имоти

Графика на деня, 09.02.2024 г.

12:09 | 9 февруари 2024
Автор: Лукия Гифтопулу и Карла Канивете
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инвеститорите на дребно теглят повече от 1 милиард евро на месец от фондовете за недвижими имоти в Европа, като спадът в търсенето и скокът на разходите по заеми пораждат опасения относно оценките на бизнес имотите.

Тегленията означават, че общите нетни активи, държани от европейски отворени и борсово търгувани фондове за имоти, са спаднали с повече от 10% до 180,7 милиарда евро от декември 2022 г. до края на миналата година, показват данните, събрани от Morningstar. Изходящите потоци вече са регистрирани за 11 поредни месеца, тъй като краят на евтините пари направи класа активи по-малко привлекателен.

Докато инвеститорите са нервни по-специално за пазара на бизнес недвижими имоти в САЩ в момента, тези страхове се преместиха в Европа тази седмица с облигации, емитирани от Deutsche Pfandbriefbank AG и други, спадащи поради експозицията им на този пазар. Фондовете за имоти представляват заплаха за финансовата стабилност, тъй като съставляват 40% от пазарите на CRE в еврозоната, предупредиха служители на Европейската централна банка миналата година.

Несъответствието между ликвидността, предлагана на инвеститорите във фондове за имоти, и неликвидния характер на техните активи беше подчертано след гласуването за Brexit, когато много от фондовете в Обединеното кралство трябваше да преустановят търговията и бързо да продадат активи след скок в исканията за тегления. Сагата с прехода се повтори там по време на пандемията от коронавирус и много от тях вече са затворени.

„Много отворени фондове са подложени на натиск да продават, за да задоволят нарастващите искания за тегления“, написа миналата седмица Оливър Салмон, изследовател в Savills Plc.

Все пак перспективите за CRE се очаква да се подобрят по-късно тази година, ако ЕЦБ започне да намалява лихвените проценти според очакванията и разказът за мекото приземяване се окаже точен.

Изтеглянето на капитал в цяла Европа надхвърли 1 милиард евро през всеки от последните три месеца на 2023 г., показват данните на Morningstar. Германски инвеститори, които трябва да дадат едногодишно предизвестие, преди да могат да изтеглят пари, са изтеглили над 750 милиона евро от фондове за имоти там през последните пет месеца на годината, според Barkow Consulting.