Заразата от бизнес имотите в САЩ сега се премества в Европа

Ако загубите от бизнес имотите се разпространят в Европа чрез по-малки германски банки, това ще има ехо от световната финансова криза от 2008 г.

07:53 | 8 февруари 2024
Автор: Джулия Морпурго, Тасос Восос, Нийл Каланан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Проблемите на пазара на бизнес имоти (CRE) в САЩ, които вече засегнаха банки в Ню Йорк и Япония, се преместиха в Европа тази седмица, повишавайки страховете за по-широко разпространение.

Последната жертва беше германската Deutsche Pfandbriefbank AG, чиито облигации се сринаха поради опасения относно експозицията си към сектора. Тя отговори, като издаде непланирано изявление в сряда, че е увеличила провизиите поради „постоянната слабост на пазарите на недвижими имоти“.

Банката описва настоящите сътресения като „най-голямата криза с недвижимите имоти след финансовата криза“.

Кредиторите вземат все по-големи провизии по дълговете, отпуснати към собствениците на имоти и предприемачите, тъй като заемите започват да се влошават, след като нарастващите лихвени проценти подкопаха стойността на сградите по света. Във вторник министърът на финансите Джанет Йелън каза, че загубите в сектора на бизнес имоти са притеснение, което ще натовари собствениците, но добави, че според нея проблемът е управляем.

За офисите в САЩ, където връщането на работа след пандемията е по-бавно и по-малко значително, разрушаването на стойността е особено лошо. И някои прогнозират, че пълното въздействие може дори да не е напълно оценено все още. Анализатори от Green Street казаха, че тази година може да е необходимо допълнително отписване от до 15%.

„Оценъчните стойности остават твърде високи“, пишат те в бележка. „Кредиторите, които основават решенията си на тези оценки, имат по-големи шансове да поемат обезценки“ и някои могат да се сблъскат с „напрежение“ в резултат на това.

Сривът в облигациите на германските кредитори беше последният от поредицата предупредителни сигнали. New York Community Bancorp беше понижена до рейтинг "боклук" от Moody's Investors Service, след като отбеляза проблеми с недвижимите имоти, докато японската Aozora Bank регистрира първата си загуба от 15 години поради провизии по заеми, отпуснати за бизнес имоти в САЩ.

„Има сериозни притеснения на пазара на CRE в САЩ“, каза кредитният стратег на Rabobank Пол ван дер Уестхуйзен. „Това не е проблем за по-големите американски и европейски банки, но по-малките германски банки, фокусирани върху имотите, изпитват известна болка. В момента обаче за тях това е по-скоро проблем с рентабилността, отколкото проблем с платежоспособността. Те разполагат с достатъчно капитал и са по-малко изложени на заплахата от изтичане на депозити, отколкото конвенционалните банки."

В резултатите от миналата седмица Deutsche Bank AG регистрира провизии за загуби в бизнес имоти в САЩ, които са повече от четири пъти по-големи от година по-рано. Банката предупреди, че рефинансирането представлява най-големият риск за затруднения сектор, тъй като стойността на активите страда.

На други места в Европа швейцарската Julius Baer Group Ltd. заяви, че ще отпише огромни заеми на фалиралата компания за имоти Signa. Въпреки че беше конкретен проблем, той се добави към по-широките притеснения за това докъде могат да се разпространят нещата.

Във вторник Morgan Stanley проведе разговор с клиенти, препоръчвайки им да продадат първостепенните облигации на Deutsche PBB. Облигациите с падеж през 2027 г. паднаха с над 5 цента след това до 97, според данни на CBBT, събрани от Bloomberg. Междувременно облигациите AT1 на банката паднаха с цели 15 цента до 26 между вторник и сряда.

И двата пакета облигации възстановиха част от загубите си, след като Deutsche PBB заяви в сряда, че макар да е увеличила провизиите за загуби по заеми до 210-215 милиона евро за цялата година, „остава печеливша благодарение на финансовата си сила“.

Соня Форстър, вицепрезидент на рейтингите на европейските финансови институции в Morningstar DBRS, каза, че „фокусът на PBB върху първокласни местоположения и сравнително консервативни LTV осигуряват известна защита срещу негативни последици“.

„Въпреки това, като се има предвид, че рискът от рефинансиране е все още висок и наличният свеж капитал за кредитополучателите е ограничен, ние наблюдаваме ситуацията много внимателно“, каза тя.

Притесненията относно PBB се разпространиха и в други банки с експозиция на CRE. Облигациите на Aareal Bank AG загубиха около 10 пункта през последните два дни и сега се котират на 76 цента за евро. През ноември банката съобщи, че стойността на необслужваните заеми в САЩ е нараснала повече от четири пъти спрямо предходната година.

Акциите на Deutsche Bank паднаха с около 3,7% следобяд в сряда, а тези на Commerzbank AG се понижиха с 3,2%, като и двете се представиха по-слабо от индекса Euro Bank Stoxx.

Bafin, банковият регулатор на страната, каза, че следи ситуацията, отказвайки да коментира конкретни кредитори.

Централната банка на Германия предупреди миналата година за рисковете около бизнес имоти, като каза, че може да има „значителни корекции“, които да доведат до по-големи неизпълнения и кредитни загуби.

„Неизплатеният обем заеми, отпуснати от германската банкова система на пазара на търговски имоти в САЩ, е сравнително малък, но относително концентриран в отделни банки“, каза Бундесбанк.

Германските Landesbanks също изпитаха болката от излагането си на бизнес имоти; през първата половина на 2023 г. големите регионални банки - Helaba, BayernLB, LBBW и NordLB - публикуваха провизии от общо около 400 милиона евро.

Ако загубите на CRE се разпространят в Европа чрез по-малки германски банки, това ще има ехо от световната финансова криза от 2008 г. Тогава именно Landesbanks бяха тези, които изпаднаха в беда, когато излагането им на високорискови ипотеки в САЩ доведе до милиарди евро отписвания.

„Трябва да сте внимателни, тъй като не знаете точно къде е дъното“, каза Рафаел Туин, ръководител на стратегиите на капиталовите пазари в Tikehau Capital. „Наясно сме, че може да има повече болка в бизнес недвижимите имоти.“