Засегнатата от имотната криза банка NYCB беше намалена до "боклук" от Moody's

Акциите паднаха с около 60% до най-ниското ниво от 1997 г., след като банката обяви, че започва да трупа резерви заради покриване на проблемни заеми за бизнес имоти

09:15 | 7 февруари 2024
Автор: Алисън Смит
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кредитният рейтинг на New York Community Bancorp беше намален до ниво "боклук" от Moody's Investors Service по-малко от седмица, след като регионалният кредитор разтревожи акционерите, като намали изплащанията и натрупа резерви за покриване на проблемни заеми, свързани с бизнес недвижими имоти.

Банката е изправена пред "многостранни" финансови рискове и управленски предизвикателства, пише Moody's в доклад във вторник, понижавайки дългосрочния рейтинг на емитента на компанията с две степени под инвестиционния клас до Ba2. Рейтинговата фирма заяви, че може да отиде по-далеч, ако условията се влошат.

Акциите паднаха с около 60% до най-ниското ниво от 1997 г., след като миналата седмица банката обяви планове за намаляване на дивидентите и увеличаване на резервите, за да се подготви за по-строги капиталови правила, след придобивания, които катапултираха нейните активи над 100 милиарда долара. Мерките последваха нарастващия задкулисен натиск от Службата на контролера на валутата, съобщи Bloomberg късно в понеделник, отбелязвайки, че двама ръководители, контролиращи риска и одита, са напуснали през последните месеци.

Мениджмънта на риска и одиторските функции са „втората и третата линия на защита“ на банката, пише Moody’s. „Според Moody’s контролните функции със задълбочено познаване на рисковете на банката са ключови за кредитната сила на банката.“

Часове след понижаването на рейтинга NYCB заяви, че не се очаква това да има съществено въздействие върху нейните договорни споразумения. Депозитните рейтинги на банката от Moody's и други остават инвестиционен клас, се добавя в изявление.

Дълго тлеещите опасения, че спадът в стойността на бизнес имотите може да навреди на регионалните банки в САЩ, се засилиха през последните дни, тъй като кредиторите от Франкфурт до Токио сигнализират за напрежение в собствените си портфейли. Зад всичко това стои предизвикано от пандемията преминаване към дистанционна работа, по-строги правила за повишаване на наемите на апартаменти на някои пазари и повишаване на лихвените проценти, което прави рефинансирането по-скъпо за затруднените кредитополучатели.

„Предприехме решителни действия, за да подсилим баланса си и да укрепим процесите си за управление на риска през четвъртото тримесечие“, каза главният изпълнителен директор Томас Кангеми в изявление, което също предостави актуализирана неодитирана финансова информация към 5 февруари.

Общата ликвидност на банката от 37,3 милиарда долара надвишава незастрахованите депозити, с коефициент на покритие от 163%, се казва в него. Застрахованите и обезпечени депозити представляват 72% от общите депозити.

За да подобрим управлението на риска, „ние участвахме в организиран процес на назначаване на нов главен директор по риска и главен изпълнителен одитор с голям банков опит“, каза Кангеми.

Moody's заяви, че планира да се съсредоточи върху перспективите за портфолиото от бизнес недвижими имоти на NYCB, печалбите, капитализацията и използването на финансиране на едро, докато преценява дали да намали отново оценките. И допълнително ще оцени управлението, включително управлението на риска и баланса.

Рейтингът на банката може също така да бъде понижен, ако нейните кредитни показатели отслабнат, използването на пазарно финансиране се разшири във връзка с финансирането на депозити, не успее да укрепи капитала или претърпи загуба на доверие на вложителите, което подкопава ликвидността, казаха от Moody's.

New York Community Bancorp набъбна бързо през последните 18 месеца чрез две придобивания, вдигайки общите активи над прага от 100 милиарда долара, което носи повече регулаторен контрол. На банката може да се наложи да продаде $4 милиарда до $6 милиарда допълнителен дълг с течение на времето, за да изпълни новите изисквания за дългове на регионалните банки, според анализатори, водени от Арнолд Какуда от Bloomberg Intelligence. Понижаването до рейтинг "боклук" може да направи това по-трудно.

"Паднали ангели"

Fitch Ratings класира New York Community Bancorp на BBB-, най-ниския рейтинг за инвестиции, след като я понижи с едно ниво миналата седмица. Има негативна перспектива. S&P Global Ratings вече не оценява компанията, след като оттегли рейтинга си по искане на банката през 2023 г.

Компаниите, намалени до "боклук" от две кредитни агенции, са известни като „паднали ангели“ и дългът им е преместен към високодоходни индекси, което може да ограничи определени парични мениджъри да държат ценните книжа.

Акциите се понижиха с двуцифрено число през четири от последните пет дни на търговия.

Спадът представлява възможност за инвеститори с „апетит за намаления и история с потенциал за обрат“, пише анализаторът на Piper Sandler Марк Фицгибън в бележка до клиентите. Фицгибън каза, че не вярва, че банката е подложена на значителен натиск върху депозитите, като компанията му посочи, че това е „бизнесът както обикновено“.

Акциите на регионалните банки като цяло бяха подложени на натиск след резултатите на NYCB, като се имат предвид опасенията относно експозицията на недвижимите имоти, оставяйки KBW Regional Banking Index надолу с около 12% тази година. Във вторник Valley National Bancorp беше второто най-лошо представяне в индекса след NYCB, като се срина с 8%.