Лекарствата за отслабване носят дори повече пари от очакваното

Графика на деня, 03.11.2023 г.

10:52 | 3 ноември 2023
Автор: Мадисън Мюлер и Тим Ло
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Лекарствата за отслабване разтърсиха акциите в различни индустрии през последните месеци и сега числата показват, че шумът е реален.

Продажбите на лекарството за диабет Mounjaro на Eli Lilly & Co., което се очаква скоро да бъде одобрено за лечение на затлъстяване в САЩ, достигнаха 1,41 милиарда долара през третото тримесечие, което е повече от 650% повече от преди година и доста над очакванията на анализаторите. Лекарството Wegovy за отслабване на Novo Nordisk A/S достигна 9,6 милиарда крони (1,37 милиарда долара), което е ръст от 734% спрямо предходната година – надхвърляйки прогнозите на анализаторите.

Приходите и на двете компании са скочили с близо 40% през тримесечието.

Novo и Lilly се борят да се справят с нарастващото търсене. Mounjaro и Wegovy са често в недостиг в САЩ през последната година, а Novo каза, че ще продължи да ограничава определени дози за своето лекарство през следващата година.

Главният финансов директор на Lilly Анат Ашкенази каза в интервю за Bloomberg в четвъртък, че ситуацията с доставките за Mounjaro ще продължи да бъде проблем за „доста време“. И това е още преди да получи одобрението на американската Aдминистрация по храните и лекарствата (FDA) като лечение за отслабване.

Поддържането на достатъчно количество от лекарството ще бъде от ключово значение за Lilly, тъй като нищо не се доближава до „съпоставяне на важността на Mounjaro с краткосрочните печалби на компанията“, казаха анализаторите на Bloomberg Intelligence Сам Фазели и Джон Мърфи, преди да излязат резултатите на компанията.

Тъй като парите за лечение на Covid и ваксини пресъхнаха, фокусът и вълнението на инвеститорите се изместиха към лекарствата за затлъстяване. Акциите на Lilly и Novo са нараснали с повече от 50% тази година. Съперниците също се опитват да навлязат на пазара: Pfizer Inc. и Amgen Inc., например, разработват свои собствени лечения за отслабване.

И това може да е само началото. Изследванията започват да показват други потенциални ползи за сърдечни и бъбречни заболявания от тези лечения. Междувременно Lilly тества дали по-висока доза Mounjaro ще свали още повече килограми. И двамата производители на лекарства също тестват своите лечения в комбинация с други, за да видят дали те дават по-добри резултати и намаляват нежеланите странични ефекти.

Novo повиши прогнозата си за цялата година за продажби и печалба за трети път тази година, като каза, че оперативната печалба може да скочи до 46% от продажбите на Wegovy и Ozempic. Ozempic е версия с по-ниска доза на Wegovy, която е одобрена само за диабет, но често се използва за загуба на тегло. Продажбите му достигнаха 23,9 милиарда крони (3,4 милиарда долара), което е с 56% повече от миналата година.

Силата на Mounjaro засенчи други проблеми за Lilly, което не промени насоките за приходите за цялата година.

„За съжаление по-голямата част от продуктите на Lilly не успяха да отговорят на очакванията на Уолстрийт, тъй като цените в САЩ, с изключение на благоприятната динамика, свързана с Mounjaro, намаляха с високите едноцифрени цифри“, каза Лий Браун, водещ анализатор на здравеопазването в Third Bridge, в имейл.

Засега манията по отслабването изглежда е предимно американски феномен: 90% от продажбите на Mounjaro на Lilly за $1,4 милиарда идват от САЩ. Около 95% от продажбите на Wegovy на Novo също са в САЩ.