Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След удвояване на бизнеса в САЩ българските Stinky Socks стъпват в Южна Америка

Христо Петков, съосновател на компанията Stinky Socks, "Бизнес старт", 02.11.2023 г.

11:59 | 2 ноември 2023
Обновен: 12:33 | 2 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

От втората година след основаването разбрахме, че трябва да растем извън България. Започнахме да работим в посока Северна Америка и десет години по-късно усилията ни започват да се изплащат. Това разказа Христо Петков, съосновател на компанията Stinky Socks, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Американският пазар ни е основен - удвояваме това, което правим с партньорите Zumiez, влизаме в два пъти повече магазини, ще се предлагат два пъти повече продукти. Разработваме Южна Америка - влязохме в ключови страни, пред подписване сме за Чили и Коста Рика. Не са големи пазари, но са интересни, тъй като имаме шанс да изпреварим конкуренцията. Върнахме се обратно в Южна Корея, която за нас е много важен пазар. Предишният дистрибутор не успя да продължи след Covid - последните няколко години работихме, за да намерим нов, и вече имаме нов договор, който стартира от тази година."

Работим с няколко колежа и отбори в САЩ и успяхме много добре не само да се наложим като бранд, но и да свържем марката с България. Stinky Socks през годините е популяризирала и страната като сноуборд и ски дестинация с привличане на известни гости и специализирани медии, за да можем да направим паралела между компанията и страната, разказа Петков.

Стъпването на български компании става все по-лесно в САЩ, като пазарът се е отворил "изключително много" след пандемията, добави той.  

"Ние базираме цялата си комуникация на историята ни като компания и това че сме базирани в България. Историята на компанията е много важна - нашите клиенти са много чувствителни на тема откъде идва продукта, зад какво стои, как се развива. Това че сме малка семейна компания, че ограничихме пластмасата, че се произвеждаме в Европа, са много важни истории, които се ценят."

В Европа Stinky Socks има по-добър досег до пазарите, въпреки почти пълната загуба на Великобритания след Брекзит. Компанията се опитва да влезе по-сериозно в Германия, разработва Франция в момента и има много добри позиции в Полша.

Компанията и цялото производство е изцяло базирано в България и винаги сме вярвали, че България е страхотно място за стартиране на бизнес, каза Петков.

"Средата в България е доста добра и може би леко подценена", но има и ограничения от страна на държавата като комуникация и възможности, коментира той.

Таймингът на производство и логистиката са жизнено важни, тъй като сме и сезонен бранд с основен бизнес през зимата. Производството се е оскъпило на фона на тенденциите в световен мащаб, като компанията е компенсирала това не с повишаване на крайните цени, а с отваряне на нови пазари и по-добра дистрибуция.

"Искаме да запазим едно добро позициониране - клиентите да знаят, че ние не ставаме все по-скъпи."

Интересът на чуждите инвеститори към България и български компании расте, каза Петков.

"Със Stinky Socks работим върху подготвянето на нов рунд за инвестиция, имаме срещи с venture capital в САЩ."

Повече за компанията и как се привличат инвеститори от САЩ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може намерите тук