Пазарната паника изстреля нагоре индекса на страха VIX

Графика на деня 13.03.2023 г.

18:30 | 13 март 2023
Обновен: 19:32 | 13 март 2023
Автор: Лу Уан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Опасенията, че фалитите на регионални кредитори в САЩ, включително Silicon Valley Bank, могат да бъдат предвестник на много по-голям проблем, обхващат целия свят, което кара търговците на Уолстрийт да търсят убежище на пазара на опции.

Индексът на волатилността Cboe - измерител на цената на опциите, обвързани с S&P 500, известен като VIX, скочи в понеделник и за кратко надхвърли 30 за първи път от октомври миналата година, докато измерителят на акциите потъна с 1,4%.

Обикновено фючърсните контракти върху VIX са толкова по-скъпи, колкото по-далеч е хоризонтът. Сега трейдърите залагат на повече сътресения в краткосрочен план, отколкото за три месеца напред, което оскъпява търговията с контракти с близка дата. В понеделник кривата на VIX се обърна най-много от почти година насам, като спот цената изпревари тримесечните фючърси.

"Когато дойдете на работа и имате акции, които са паднали със 70, 80%, това е, което волатилността обича. Точно това преоценява волатилността по-високо", каза Ейми Ву Силвърман, ръководител на стратегията за деривати в RBC Capital Markets, по телевизия Bloomberg. "Хората наистина проявяват интерес, защото нещо, което е по-скоро неизвестно, е попаднало на този пазар и започва да се оскъпява."

Макар че подобна ситуация понякога се възприема като положителен знак за тези, които се надяват, че пазарите скоро ще се успокоят, тя подчертава изключителното безпокойство на инвеститорите, които се притесняват, че стандартите за кредитиране ще се затегнат и икономиката може скоро да изпадне в рецесия. Акциите на регионалните банки продължиха да се обезценяват дори след като властите въведоха нов предпазен механизъм за кредиторите, който според представители на Федералния резерв е достатъчно голям, за да защити депозитите на цялата страна.

"Това, което ме притеснява, е дали не навлизаме в период на много по-строги стандарти за кредитиране, защото именно това ще се отрази на основната икономика", заяви Майкъл Шаул, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management, в ефира на Bloomberg Television. "Урокът от последната седмица е, че акционерите и притежателите на облигации загубиха всичко", добави той.

Сътресения се разразиха и в сектора на фиксирания доход. Индексът ICE BofA MOVE, измерващ волатилността на държавните облигации, се повиши с 8% в петък до тримесечен връх.

Доходността на двугодишните държавни облигации се срина с 96 базисни пункта за три сесии - най-големият спад от 1987 г. насам - тъй като трейдърите потърсиха убежище в тях, докато сривът на трима кредитори в рамките на една седмица наложи преосмисляне на бъдещия път на затягане на политиката на Фед. Икономистите на Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че вече не очакват Фед да повиши лихвите през следващата седмица.

За разлика от миналата година, когато по-ниската доходност щеше да се възприеме като добре дошло развитие за намаляване на натиска върху оценките на акциите, късното отстъпление не предложи отдих за акциите.

"Предварителните кръстосани корелации между активите започват да се нарушават, което е сигнал, че пазарите все повече се притесняват от пълноценна рецесия", заяви Джон Коловос, главен технически стратег в Macro Risk Advisors".