Банковите обири спадат до нула за първи път в безкешова Дания

Графика на деня, 03.01.2023 г.

18:24 | 3 януари 2023
Автор: Кристиан Виенберг
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Банковите обири се превръщат в нещо от миналото в безкешовата Дания, след като скандинавската страна записа първата си година на нулеви обири през 2022 г.

Престъпниците откриха, че вече не си струва да влизат в банкови клонове в търсене на торба с банкноти, тъй като намаляващата употреба на пари в брой в обществото принуди банките да намалят разходите, като изтеглят касовите услуги от повечето клонове.

През 2021 г. Дания е имала само един банков обир, според данни на Finance Denmark, най-голямата индустриална група в страната за кредитори. Това е спад от 222 само преди две десетилетия.

Датчаните все повече използват карти и приложения за плащания на своите смарт телефони за транзакции, което води до спад на тегленията на пари в брой с около три четвърти през последните шест години, според данни на централната банка. Общо около 20 банкови клона в Дания имат парични наличности, според Finance Denmark.

Тъй като парите в брой изчезнаха от банките, обирджиите започнаха да се насочват към банкомати, като подобни атаки достигнаха своя връх от 18 през 2016 г. Те също са сведени до нула на фона на по-добро наблюдение и техническа защита, каза финансовата група.