В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономист: Фед отново отговори на очакванията на бизнеса за пазарна сигурност

Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 12.12.2019

Федералният резерв на САЩ (Фед) провежда най-прозрачна политика, избягва сътресения и неочаквани решения. Бизнесът иска сигурност. Нямаше изненада в снощното решение за запазване на лихвените равнища, коментира Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Вероятността от още едно покачване на лихвите изчезна, защото Фед прецени, че останалите централни банки няма да повишават лихвите догодина. Това би довело до допълнителни дисбаланси, особено на фона на продължаващата несигурност на търговския фронт".

"Средата остава подкрепяща за рисковите активи. Пазарите отчитат важността от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес и на изборите на Великобритания", подчерта гостът.

"Ако има промяна в тона на паричната политика на Фед, ще е за понижение на лихвите. В момента лихвите отговарят на състоянието на икономиката".

ЕЦБ

"Всички очакват гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард да обедини около едно мнение управителния съвет на банката след септемврийското решение за обновяване на програмата за количествени облекчения", подчерта икономистът.

Гешев отчете влиянието на дисбалансите между фискалната политика на отделните държави.

Още по темата

Великобритания

"Социологическите проучвания дават предимство на премиера Борис Джонсън и консерваторите в рамките на надпреварата за предсрочните избори", уточни Гешев. По думите му най-положителният вариант е Джонсън да спечели убедително, за да състави самостоятелно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие