В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Годината е добра за икономиката на САЩ, но фокусът върху търговската война остава

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 11.12.2019

20:40 | 11 декември 2019
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината е добра за американската икономика. Фокусът на инвеститорите обаче отново пада върху търговския спор между САЩ и Китай, заяви Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По повод заседанието на Федералния резерв на САЩ относно паричната политика Митренцев отчете, че очакванията на инвеститорите са да няма намаления на основния лихвен процент.

"От данните за индекса на потребителските цени в САЩ стана ясно, че инфлацията там е нараснала с 0,3% на месечна база, а на годишна - 2,1%, което е и целта на Фед, така че трите разхлабвания започват да дават отражение".

"Американските индекси са в изчаквателна позиция, а днес виждаме разнопосочна търговия", разкри анализаторът.

"Около 1.10-1.11 се движи валутната двойка евро-долар".

Петрол

Мартин Митренцев припомни, че ОПЕК плюс се договори да съкрати добивите на петрол с още 500 000 барела за първото тримесечие на 2020 г. "Общото съкращение ще достигне 2,1 млн. барела дневно, което представлява 2% от световното търсене", посочи той.

"Имахме лек ръст в цената на петрола, а днес той бе заличен. С около 1% спад се търгуват WTI и сортът Брент. Причината са данните на американската енергийна администрация. Ръстът в запасите е от едва 820 хил. барела при очаквания бяха за спад от 4 млн".