Прогноза за 2020 г.: Ралито на развиващите се пазари продължава

Развиващите се пазари добавиха 11 трлн. долара към портфейлите на инвеститорите за десет години

07:48 | 12 декември 2019
Индонезийската фондова борса. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Индонезийската фондова борса. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Развиващите се пазари се отправят към още една година, в която могат да създават богатство, след като през последното десетилетие добавиха 11 трлн. долара към портфейлите на инвеститорите, пише Bloomberg в свой анализ.

Активите на развиващите се пазари се очаква да се представят по-добре от тези в развитите, като Азия е с най-добри перспективи според проучване на Bloomberg сред 57 глобални инвеститори, стратези и трейдъри за техните очаквания за следващата година.

Общото богатство на развиващите се пазари в акции и облигации вече надхвърля 25 трлн. долара, което е повече от икономиките на САЩ и Германия взети заедно.

Търговският спор между САЩ и Китай, който диктуваше пазарните движения през 2019 г., ще остане най-голямата движеща сила за пазарите, докато перспективите за растеж на Китай изместиха паричната политика на Федералния резерв като втория най-важен фактор. След като вълната от облекчаване на паричните политики доведе до над 11 трлн. долара, вложени в облигации с отрицателна доходност, то този тип инвестиция няма да е на фокус.

В същото време всички активи на развиващите се пазари отчитат възвращаемост през тази година, след като отчетоха най-големите си загуби за последните три години през 2018 г. Руската рубла – най-добре представящата се валута до сега през тази година от развиващите се пазари, изпревари бразилския реал, докато Индонезия беше най-предпочитана както за акциите, така и за облигациите.

„Все още съм доста бичи настроен за развиващите се пазари през 2020 г.“, заяви Такеши Йокоучи, старпи фонд мениджър в Sumitomo Mitsui DS Asset Management. Според него основните подкрепящи фактори за развиващите се пазари все още остават много ниските лихвени проценти в световен мащаб, което насърчава инвеститорите да търсят по-високодоходни активи.

Стойносттта на общия обем на акциите от 26 развиващи се държави се е увеличил с 6,6 трлн. долара от края на 2009 г., сочат данни, събрани от Bloomberg. Междувременно индексите на облигациите на Bloomberg Barclays, които обхващат по-голямата част от развиващите се пазари, показват, че облигациите в местна валута са нараснали с 2,9 трлн. долара, тези в щатски долари – с 1,7 трлн. долара, а облигациите, деноминирани в евро са нараснали с 237 млрд. долара през периода.