В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви са предимствата от въвеждането на дуално обучение във висшето образование?

Ирена Рашкова, преподавател в Технически университет Габрово; Цветелина Петрова, преподавател в Техническия университет; Николинка Хинкова, член на борда на директорите на "Мехатроника" АД, В развитие, 18.11.2019

Въвеждането на дуално обучение във висшето образование е необходимо. Дори в България този процес е малко закъснял. Около това мнение се обединиха Ирена Рашкова, преподавател в Технически университет Габрово, Цветелина Петрова, преподавател в Техническия университет, и Николинка Хинкова, член на борда на директорите на "Мехатроника" АД, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Хинкова въвеждането на дуалното обучение във висшето образование ще е от полза за всички страни - както за обучаващите, така и за студенти, а съответно и за фирмите.

„Това е една възможност компаниите много рано да открият талантите и да участват в тяхната подготовка“.

В контекста на създаването на първия у нас проект за дуално обучение гостите разказаха, че съдържанието, по което студентите учат, се променя. „Има много примери от практиката, които се въвеждат. Въведени са и различни форми на активно обучение, включително екипна и проектна работа“, поясни Рашкова.

Още по темата

„Според работодателите комуникацията, уменията за критично и креативно мислене са от основно значение“.

По думите на гостите въвеждането на дуално обучение във висшето образование у нас би помогнало за преодоляване на младежката безработица и повишаване на мотивацията на студентите.

 

Последни новини
Още от В развитие