В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ген. Събев: България закъсня да направи оценка на заплахите от Русия

Ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, "В развитие", 29 октомври 2019 г.

Развръщането на руските ракетни системи на сръбска територия беше предварително планирано и обявено. Това са дивизион С-400 и една батарея системи "Панцир". Днес те вече трябва да летят обратно към Русия, както беше обявено. Няма как някоя страна да забрани такъв полет, ако той е обявен предварително като товар и местоназначение – в случая за участие в учение. Това каза ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, "В Развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако Русия реши да остави система като С-400 в Сърбия, това би било повод за безпокойство. За системите "Панцир" беше обявено, че са поръчани от Белград и вероятно ще останат – това са 5-6 пускови установки. Русия изгражда бази с ПВО-комплекси за ограничаване на достъпа до въздушно пространство в Прибалтика, Крим и в Сирия и ако използва и Сърбия, за да разгърне там подобна база, това би предизвикало сериозно безпокойство и ще трябва да има и ответни мерки от НАТО", каза гостът.

"Закупуването на 8 или 16 самолета F-16 не представлява никаква заплаха за Русия, а освен това е право на България да се защитава. Русия се опитва да налага своето влияние на Балканите с хибридни методи и това се видя в Черна гора, Северна Македония, а и в България – имаме пример от вчера с изгонен руски дипломат", посочи Събев.

"Индиректните военни заплахи, с които си служи Русия във външната си политика, нанасят повече вреда на самата нея".

"Източният фланг на НАТО определено е уязвим и трябва да се премине към мярка на засилено военно присъствие с разгръщане на инфраструктура на НАТО в източните съюзни държави', смята той.

Още по темата

За ген. Събев сръбската стратегия предизвиква почуда – "те твърдят, че искат военен неутралитет, същевременно искат да станат членове на ЕС, имат тясно военно сътрудничество с Русия и вероятно ще иска да закупи и С-400. Ако Сърбия започне да изгражда настъпателен военен потенциал, това би предизвикало сериозни опасения в съседните им страни", посочи той.

"Съмнително е обаче дали Сърбия има икономически потенциал да се включи в такава локална надпревара във въоръжаването".

"България трябваше да направи оценка за Русия още през 2014 г., тъй като агресивните действия на Москва доведоха до милитаризация на Крим и Черно море, което трябва да предизвиква тревоги в нашите политици. България можеше да предизвика дебат за Черноморска стратегия на НАТО и как Алиансът да отговори на тези предизвикателства", каза ген. Събев.

"Русия няма да се откаже доброволно от тези свои действия. Тоталното отричане на фактите се превърна в запазена марка на Москва. Ако Русия развърне средства за нападение, може и американските ракети в Европа да се върнат".

"Изграждането на нова система за сигурност е изключително трудно начинание. Ако Русия иска да я разруши, трябва да отчита и последиците от това действие", каза в заключение гостът.

Последни новини
Още от В развитие