В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След заседанието на ЕЦБ: Какъв ефект предизвика Марио Драги?

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 13.09.2019

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на дългоочакваното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера предоставените финансови стимули бяха в прогнозируемите граници въпреки част от нагласите на  пазарните анализатори за по-сериозно понижение при депозитната ставка, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Депозитната ставка е намалена до 0,5% с 10 базисни пункта. Рестартира се програмата за количествени облекчения (обратно изкупуване на облигации). Те тръгват с месечен темп от 20 млрд. евро от 1-ви ноември. Имаме подобрения в условията на първия кръг краткосрочно евтино кредитиране за банките, които имат за цел да осигурят по-широко финансиране за бизнеса".

Магдалена Иванова изтъкна и друг важен момент от решенията на ЕЦБ: преминаването към освобождаване на част от резервите на търговските банки от отрицателните лихви. 

Това, че програмата за обратно изкупуване за първи път няма краен срок, изненада част от анализаторите. Месечният темп от 20 млрд. евро ще продължи, докато не се усети ефект от ниските лихви за икономиката.

Новите макроикономически прогнози на ЕЦБ за еврозоната

"Тримесечните прогнози на ЕЦБ отчетоха по-занижени очаквания по повод икономиката на региона и инфлацията. Прогнозата за БВП за тази година се сваля от 1,2% на 1,1%, за 2020 - от 1,4 на 1,2%. При инфлацията: за 2019 г. се очаква забавяне до 1,2% при очаквания от 1,3 от юнските прогнози. За 2020 г. - от 1,4% на 1%, и то при положение, че целта остава около 2%. Тези намалени прогнози може би означават, че ЕЦБ не вярва в ефекти от стимулите".

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обясни решението на ЕЦБ със забавянето на икономиката заради търговски конфликти, назряващия протекционизъм, влиянието от евентуален твърд Брекзит, както и нестабилността на нововъзникващите пазари, например Аржентина, подчерта д-р Иванова. "Драги наблегна отново на посланието, че паричната политика изчерпва инструментите си и уточни, че  е време фискалната политика да стане основен инструмент за стимулиране на икономиката.", допълни тя.

Не само това - тези, които използват стимулите, ще намалят отрицателното въздействие на ниските лихви, спомена още главният редактор на Bloombergtv.bg.

"Марио Драги заяви, че има малка, но нарастваща опасност от рецесия в Европа. В рамките на изказването си той направи уточнение и че новите прогнози не калкулират в себе си твърд Брекзит и влошаване на търговската война. Това означава, че при допълнителна дестабилизация при тези два фактора може да се очаква ЕЦБ да снижи прогнозите още", отбеляза още д-р Иванова.

"Държави като Германия, Австрия, Естония са против облекченията. Появиха се новини в германски медии, според които понижаване на лихвите може да предизвика обвинения от страна на САЩ към Европа във валутни манипулации подобно на тези спрямо Китай. Германските медии коментират още евентуално възникване на търговски конфликт с Европа".

Относно реакцията на фондовите пазари Магдалена Иванова поясни, че еврото поскъпна, а пазарите са отбелязали леки ръстове, обобщавайки ситуацията като плахи движения и несигурност.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие