В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Централните банки се готвят за рекорд при покупката на злато тази година

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка, „В развитие“, 06.08.2019 г.

През първата половин година от 2019 г. централните банки са увеличили запасите си със злато до цели 375 тона, което ни насочва към падането на половин вековен рекорд. Това отбелязва директорът „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка д-р Валентина Григорова-Генчева в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Тази година светът се готви за своеобразен над половин вековен рекорд, централните банки да закупят най-голямото количество злато за последните 60 години. Тоест малко над 700 тона злато“.

Така наречените „валутни войни“ са насочени в погрешна посока от редица анализатори, защото те свеждат световната икономика до прости цифри, зад които сякаш не стои нищо, казва д-р Григорова-Генчева.

„Валутите на практика са без стойност. Те са по-скоро хартия, търгувана на борсата и голи цифри. Мисля, че това е проблемът на редица анализатори. Те разглеждат валутите и едва ли не цялото икономическо развитие на света, като голи цифри. Но зад това стои не само една макроикономика, но и едно стратегическо развитие, което вече обхваща космоса, все по-разледяващите се северни региони на планетата, особено около Северния полюс, който става зона за военно съперничество, за икономическо навлизане и дори това не е всичко, към което се стремят правителствата на водещите държави в света. Валутите остават една база за разговор, но не са мотивът, който движи икономическото развитие на света“.

Още по темата

Глобалното забавяне на икономиката започва да свива цикличната си рамката от 20-50 години до едва 10 години, коментира още гостът в студиото. „Логично ние наближаваме вълната на един такъв 10-годишен цикъл“, казва още тя.

С каква цел централните банки трупат резерви от злато може да научите от видеото.

Последни новини
Още от В развитие