В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Липсата на образование остава основна причина за бедността на ромите

Калинка Василева, фондация Тръст за социална алтернатива, В развитие, 02.05.2019

Калинка Василева, фондация Тръст за социална алтернатива. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калинка Василева, фондация Тръст за социална алтернатива. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От данните на Националния статистически институт (НСИ) става ясно, че най-бедни в България остават ромите. До голяма степен това се дължи на образованието. Това каза Калинка Василева, фондация Тръст за социална алтернатива, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Само 50% от ромските деца завършват основно образование. Шансовете им за наемане на работа след това са почти нулеви. Средно образование завършват едва 15% от ромите, а висше – около 1%“.

Трябва да се направят инвестиции и да се отдаде внимание на развитието на общността, така че тя да се превърне в един ценен човешки капитал, отбеляза Василева.

В училищата трябва да започне да се обръща по-голямо внимание на нуждите на пазара на труда и обществото като цяло и да се предприемат необходимите мерки в тази насока“.

Основна причина за отпадането от училище на ромите е бедността, коментира Василева.

„Съществена причина е и враждебното отношение от страна на учителите спрямо ромските деца... Изграждането на враждебна среда често се случва съвсем несъзнателно, тя обаче има значение“.

Повече по темата и за инициативите на фондация Тръст за социална алтернатива вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие