В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Консумира се по-малко, но по-качествена бира

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, В развитие, 10.10.2018

Консумира се по-малко, но по-качествена бира, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Специално през юли времето бе доста дъждовно и неподтикващо консуматорите да предпочитат пивото, заяви Ивана Радомирова. "Като цяло към момента годината се движи на нивата на консумация от миналата. Сега се надявам да успеем да наваксаме пропуснатото през типичните летни месеци. Нашите колеги са направили инвестиции в размер на 26 млн. лв. в дълготрайни материални активи. На пазара бяха позиционирани 16 нови продукта пиво и се надявам потребителите да са доволни, а ние да продължаваме да влагаме в иновации и разширяване на оборудването и апаратурата, за да произвеждаме качествен продукт", допълни тя.

"Консумира се по-малко, но по-качествена бира и това е световна тенденция . Любопитно е, че за четвърта поредна година Китай като производство изпреварва стара Европа и това явление се утвържадава като устойчива тенденция. В САЩ започна движението на занаятчийските бири и това да се произвеждат регионални или местни марки и най-вече пива с горна ферментация. Друга интересна тенденция по отношение на страните от ЕС – Чехия отчита драстичен спад на консумация на бира по наши наблюдения. Германия също отбелязва спад в призводството и консумацията. Тези процеси сочат, че има известни размествания на пазара. В България 2017 г. спрямо 2016 г. отчитаме спад".

Има стандарт, който категоризира вида на бирите като обикновен, специален, оригинален и луксозен, твърди изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България. "Тези класафикации се правят според стандарти и производствени документации, които до ден днешен се задават от Европейската пивоварна агенция. Нейният изпълнителен директор в края на месеца ще бъде в България. Според началното екстрактно съдържание се определят и видовете бири. Премиум или супер премиум е луксозното пиво, което трябва да съдържа между 12% и 22% начално екстрактно съдържание. Трябва да притежава хармоничен вкус и да се влагат суровини с най-високо качество. Хмелът може да бъде с различни качествени показатели, както и малцът. Характерното за тези видове пиво е, че се консумират основно от хора с по-добри финансови възможности. Това са утвърдени брандове. Много от нашите български марки имат също такъв клас и са предпочитани от хората с интерес към бирената култура", категорична е Радомирова.

"Нискоалкохолните и безалкохолните бири се консумират все повече. В България през последните 2 г. се появи широко портфолио от такъв тип пиво. Това се прави и защото тези продукти стават все по-интересни от гледна точка на „лайфстайла“. Все повече хора, търсейки диверсификация на вкуса и на продукта, искат да имат безалхоколен продукт. Пивото позволява това. Те са много полезни след спорт. В Испания този пазар е достигнал 14%".

По отношението на спорта развиваме една инициатива, социална кампания „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, която има за цел да предотврати експериментирането с алкохол от лица под 18 г., а също и да въвлече родителите и семействата в спорта. Предстоят събития и добри практики в името на здравословния начин на живот, спорта и превенцията, разкри Ивана Радомирова.

Очакванията на индустрията в зимния сезон за консумацията на тъмно ниво са и този сезон да продължи интересът, както и нови предложения, поясни Ивана Радомирова. Всяка година се появяват нови продуктови предложения. В бирите вече се слагат и плодове още по време на ферментацията, обобщи гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие