В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Да очакваме ли ръст на лихвите по жилищни кредити до 2г

Анна Бонева, изп. директор на Токуда Банк, В развитие, 03.07.2018

Лихвените проценти по жилищните кредити в следващите 2 години може да се покачат. Това каза Анна Бонева, изп. директор на "Токуда Банк", в предаването "В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„До края на годината е доста кратък период. Като погледнем исторически в момента нивата са едни от най-добрите възможни за вземане на кредити. Това е по различни причини – ликвидността, нивото на лихвените проценти в България и в Европа. Не очаквам много сериозно движение, по-скоро говорим за нормализиране“.

И добави:

„Говоря за нормализиране на лихвите, защото в момента живеем в период на отрицателни лихви. С много сериозни усилия не само в Европа, САЩ са първи в това отношение, така че може би това означава известно покачване в следващите 2 години“.

Запитана в какви граници се очаква да бъде нормализирането Анна Бонева отговори:

„Определено ситуация на отрицателни лихви не е здравословна, така че нива, които се доближават до ръста, до инфлацията би трябвало да бъдат нормалните нива на лихвите“.

В последно време се наблюдава сериозен ръст на кредитите, който, според експертът, няма еднозначно обяснение. Хубавото е, че икономиката ни показва доста устойчиви нива на растеж и в момента тези нива са едни от най-добрите от времето на финансовата криза. Те са подкрепени с много сериозно нарастване на заетостта, съответно това се отразява в активност откъм търсенето на кредити, и не на последно място добрата ликвидност и капиталова позиция на банките, които търсят варианти да се развиват добре, добави Бонева.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие