Емил Хърсев: Коронавирусът дава възможност за развитие на българската промишленост

Емил Хърсев, финансист, Светът е бизнес, 13.04.2020

След като коронавирусната криза отмине, ще се търси диверсификация на доставките. Това е възможност България да развие своята национална промишленост. Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Хърсев Унгария, Чехия и Полша ще са страните, които ще имат сериозен ръст на производството тази година, защото получиха допълнителни поръчки. Той посочи, че след отшумяването на пандемията Китай вероятно дори ще засили ролята си на един от центровете на световната индустрия, защото бързо се справи със ситуацията.

“Компроментираха се допълнителните производствени центрове в Азия. Там са големите проблеми”.

Хърсев смята, че светът трябва да се научи да живее в условията на пандемия, да не се парализира, да продължи да работи. “Би трябвало да преминем към разумни начини за организация на работата в условията на зараза”, посочи финансистът.

Още по темата

Той отбеляза, че коронакризата няма общо с глобалната финансова криза от 2008-2009 г., която определи като “класическа циклична криза на свръхпроизводството”. Според експерта в настоящата ситуация икономиката ще се възстанови по-бързо до предкризисните нива, а вътрешното търсене ще е двигателят, когато мерките срещу разпространението на коронавируса паднат.

“Освободените хора бързо да се върнат на работа, след като това отново стане възможно, и отново да изпаднем в ситуация на дефицит на трудова сила”, прогнозира още Хърсев.

Вижте целия разговор във видео материала.  

Последни новини
Още от COVID-19