Коронавирусът извести края на икономиката на 20 век

Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 13.04.2020

10:29 | 13 април 2020
Обновен: 09:22 | 5 юни 2020

Коронакризата е камбана, която удари силно и възвести края на икономиката на 20 век. Преминаваме към нов тип икономика и нов тип икономически отношения с преобръщане на цялата потребителска и производствена кошница. Това каза Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.  

“България трябва да започне да мисли повече за себе си като за една цялост, за една бизнес единица, която би трябвало да се подчини на общо планиране и да изкарва общи продукти”.

Според Събев правителствените мерки, предназначени за подкрепа на икономиката у нас, са насочени основно към осигуряването на стабилност, което е невъзможно. “Трябва да има живот за икономиката и средства за хората да живеят”, посочи журналистът.

Той подчерта, че помощта трябва да бъде фокусирана, защото има сектори, които се справят добре в този момент и други, които са “смазани”.

“Трябва да се върнем към добрите стари методи на икономика на депресията от 30-те години на миналия век, при които държавата осигурява пазари, възлага работа на предприятията”.

Икономистът коментира и пакета за 500 милиарда евро, за който се споразумяха финансовите министри на еврозоната. Според него сумата изглежда голяма, но тя не е адекватна на истинския размер на последиците от блокадата заради коронавируса.

“Това не е окончателното решение, ще има още промени”, прогнозира Събев.

Цялия разговор гледайте във видеото.