Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Ниските лихви създават жилищния балон в Европа

Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure, Светът е бизнес, 23.10.2019

Политиката на много ниски или дори отрицателни лихви на Европейската централна банка няма да се промени скоро. Имаше известни надежди от Федералния резерв на САЩ в тази насока, но и той започна да връща лихвите на познатите ниски нива. Това каза Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Огромният и твърде лесен достъп до пари създаде и продължава да създава нереалистични представи и очаквания“, посочи Стойчев. Според него икономиката очевидно все още не дава основания на Европейската централна банка да започне да повишава лихвите.

„Ефектът от евтините пари несъмнено се вижда в покачването на цените на повечето активи“.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

По думите на госта ниските лихви са и предпоставката за създаването на жилищния балон в Европа, а той ще расте, докато налице са необходимите фактори.

„Цените са такива, защото хората са готови да ги платят. Всичко това рано или късно ще приключи“.

Според него при промяна на условията от пазара ще отпаднат част от компаниите, може би и частни лица, които са инвестирали на настоящите високи нива.

„Това е очакван и естествен процес“, заяви Стойчев.

Гостът коментира и несигурността, която търговската война между САЩ и Китай и предстоящия Brexit създават на пазарите.

Той посочи, че за последните 3 години доходността от водещия индекс във Великобритания UK 100 e 2,5%.

“Доходността, която бихме имали, ако инвестираме в американската икономика за същия период, е 64% на Nasdaq, над 50 е тази на S&P 500 и Dow Jones”, каза още Стойчев. Той добави, че френският основен индекс има 40-процентен ръст за тези 3 години, а германският – 20%.

Последни новини
Още от Светът е бизнес