Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

По-големият кошмар от следваща рецесия - стагфлация

Петко Вълков, директор Дирекция "Частно банкиране" в ПИБ, Светът е бизнес, 05.06.2019

Петко Вълков, директор Дирекция "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, директор Дирекция "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите страхове, свързани със следващата икономическа рецесия, е, че тя ще бъде под формата на стагфлация, макар че все още няма подобни изгледи. Това мнение изказа Петко Вълков, директор Дирекция "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той коментира и последния ход от страна на регулаторните органи в САЩ, които обмислят санкции срещу технологичните гиганти. Те не включват Microsoft, защото американският технологичен концерн на практика мина по този път (на санкции, ограничения и преструктуриране, б ред.). Но като цяло реакцията на американските власти е донякъде закъсняла спрямо тази на европейските. Пазарът реагира силно негативно и това доведе до спад на акциите на технологичните компании. Към сряда част от този спад бе компенсиран, но инвеститорите са нащрек за бъдещите планове. Като цяло според Вълков мерките в САЩ са поредно доказателство за високите стандарти, които Старият континент наложи над сектора. 

"На пазарите продължават да се повтарят краткосрочни цикли. Картината е следната: излизат положителни новини за това, че Китай и Америка сядат на масата за преговори за обща позиция. След това излизат негативни за подсилване на конфликта. Май месец е изключително волатилен за пазарите".

Китай осъзна, че отговаряйки на митата на САЩ, и то към точно определени стоки, не постигат голям успех, и затова се насочиха към областта на редките метали, уточни Петко Вълков.

Посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания показа, че той се стреми към бърза търговска сделка с Великобритания, опитва се да излезе от образа си на "човека тарифа", посочи Петко Вълков. "САЩ ще се стремят към възпиране възхода на Китай. Наказателните тарифи срещу Мексико пък са свързани с миграционна политика, от друга страна, и това е послание към Китай, че Тръмп е неотстъпчив, когато не се приемат условията му, но е склонен на отстъпки в обратния случай", добави той.

"Печелившата пазарна стратегия напоследък е инвестиции в акции, най-рисковият компонент на развитите пазари. Няма основание за сериозен финансов катаклизъм. През последните месеци на фона на спада при акции виждаме засилен интерес към държавните ценни книжа на САЩ, Германия, както и засилване на интереса към златото".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес