Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Смяна на икономическия модел у нас ще доведе до фалита на множество фирми

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, Светът е бизнес, 18.03.2019

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Възприетият в България икономически модел след началото на Прехода никога не е давал резултати. Смяната му е добра идея, тя обаче ще доведе много компании до фалит. Това каза доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

От доста време насам българската икономика разчита на външния пазар. Това донякъде е добре, но не и когато се очаква икономически застой и средата е толкова несигурна – Великобритания се колебае за начина, по който да напусне Европейския съюз (ЕС), а страни като Франция и Германия се опитват да крепят устоите на блока с нови споразумения“.

Според госта тази несигурна среда поражда необходимост външният пазар да бъде заменен от вътрешния, което обаче изисква увеличение на заплатите и съответно - на покупателната способност на гражданите.

„При ръст на работните възнаграждения ще има фирми, които няма да могат да осигурят заплатите, които служителите ще искат. Това ще доведе до освобождаването на ресурс, който да се вложи в създаването на нови дружества, които ще стартират качествено ново производство. Процесът ще е болезнен, тъй като той ще премине през фалита на множество компании. Пазарната икономика обаче е точно това“.

Сарийски отбеляза, че рецесия предстои и ефектът ѝ ще е по-тежък от този на предишната криза от 2008 г.

От 2009 г. насам реално няма нещо, което да поддържа икономиката, освен печатането на пари“.

Според госта новата криза ще „охлади“ и пазара на недвижими имоти у нас.

При ниските лихви и миграцията на все повече хора към големите градове, увеличението на цените на жилищните имоти е неизбежно. Проблемът е, че горивото, което движи този процес, е напът да свърши".

За момента обаче имаме доста основания да предполагаме, че ръстът на цените на имотите ще продължи поне още малко, добави гостът.

Вижте видео материал с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес