Постиженията на българските фирми за 3D приниране

Проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ, Бизнес старт, 04.10.2018

Проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Адитивните технологии (технологии за 3D принтиране) се развиват с бързи темпове и навлизат във всички сектори. Това каза проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"3D принтирането осигурява възможността креативността и таланта да се изразяват все по-лесно. Адитивните технологии променят индустрията, тъй като чрез тях може да се създават нови форми и да се произвеждат нови продукти. Също така технологиите демократизират достъпа до материализация на по-широк кръг от хора".

Проф. Тодоров разказа и за актуалните проекти на 3DCLaB.

"В България се появиха много нови компании за 3D принитране. Лабораторията 3DCLaB в "София Тех Парк" работи по няколко проекта. Един от тях е осигуряването на възможността да се изграждат бързо формообразуващи инструменти, за да се създаде ново изделие, което да се популяризира".

Той коментира, че фокусът им се насочва към 3D принтирането на метал.

"Фокусирали сме се върху 3D принитрането на метал, тъй като това е най-сложната област. Именно то дава възможност да се създават инструменти, с които бързо и ефективно да се произвеждат изделия".

Развиваме и самата технология на принтиране, обясни ръководителят на 3DCLaB.

"Сътрудничим си и с други компании в страната, за да създадем български 3D принтери. По този проект фокусът е върху сферата на керамиката".

Целта ни е да създадем нова концепция и ново поколение 3D принтери, които да позволяват принтирането на керамични изделия и форми за леярската индустрия, тъй като за нея са необходими формообразуващи инструменти, каза още той.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания