Забраната за имиграция на Тръмп е удар за Силициевата долина

Множество служители в технологичния сектор в САЩ са мигранти, основно от Азия

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg

Временната забрана за влизане на имигранти в САЩ, за която предупреди американският президент Доналд Тръмп, може да се окаже значителен удар за технологичния сектор в страната, пише BBC.

Нарастващ брой мигранти, основно от Азия, работят в Силициевата долина. Достъпът на таланти може да бъде преустановен от временната забрана на Тръмп, която има за цел да се ограничи разпространението на коронавируса и защита на американските работни места.

Още по темата

Според изследователски център Pew над един милион имигранти пристигат в САЩ всяка година, въпреки че броят им започна да намалява през последните години.

През 2017 г. Индия е предоставила по-голяма част от новата чуждестранна работна сила в САЩ, следвана от Мексико, Китай и Куба.

“Забраната определено ще повлияе на имиграционните движения в ИТ сектора в САЩ от Индия и Китай, тъй като това са двете страни с най-много мигранти в световен мащаб”, заяви специалист на Newland Chase. Той добавя, че ограниченията ще се отразят и на други сектори в Китай и Индия, което допълнително ще натежи на търговията и икономиката като цяло.

Според данни на Pew почти половината от имигрантите са концентрирани в три щата - Ню Йорк, Тексас и Калифорния - дом на Силициевата долина, където са базирани технологични гиганти като Google, Facebook и Cisco.

“Забраната за имиграция на Тръмп ще засегне способността на американските технологични компании да наемат служителите, необходими за запазване на конкурентоспособността и фокуса върху иновациите”, заяви управляващият директор на China Market Research Group. Според него така водещите таланти ще се завърнат в своите страни и ще започнат да изграждат слеващите иновационни хъбове в тях.

Американските компании се борят с китайските интернет гиганти като Alibaba и ByteDance в областта на иновациите.

“Сега, със забраната за имиграция, повече китайски, индийски и други чуждестранни таланти ще търсят работа в глобални технологични хъбове като Шънджън, Сеул и Бангалор, а не в Силициевата долина”, допълва експертът.

 

Последни новини
Още от Новини от света