Индийската авиокомпания GoAir съкращава 90% от персонала си

Повечето световни авиокомпании може да фалират до края на май

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Go Airlines India помоли 90% от своите 5500 служители да излязат в неплатен безсрочен отпуск, тъй като правителствената забрана за полети на фона на коронавируса прекъсна паричния поток за нискотарифната авиокомпания, споделиха запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.   

Авиокомпанията e вторият по големина клиент на Airbus на един от най-бързо развиващите се пазари в света. Тя води разговори с правителството дали може да продължи да продава билети за пътуване, след като националната карантината в Индия приключи на 3 май.  

Късно в събота министърът на авиацията Хардип Сингх Пури написа в Twitter, че съветва това да не се случва.  

Авиокомпанията ще продължи да плаща на малък брой служители за възобновяване на операциите, когато правителството разреши полетите, казаха още източниците и пожелаха анонимност, тъй като решението не е публично.  

Още по темата

GoAir е един от многото превозвачи от цял свят, чиито приходи бързо спират заради забраната за пътуване. South African Airways планира да съкрати цялата си работна сила, тъй като не успява да убеди правителството да предостави повече финансова помощ. А Royal Jordanian Airline разполага с достатъчно пари, за да оцелее до края на юни и планира да поиска от правителството данъчни облекчения.  

Авиоиндустрията може да претърпи загуби за 314 милиарда долара от продажбата на билети тази година, което е с 25% повече от по-рано очакваното, смята Международната асоциация за въздушен транспорт. 

Повечето световни авиокомпании може да фалират до края на май, прогнозира базираният в Сидни център за авиация CAPA. 

Последни новини
Още от Новини от света