Китайските акции изпратиха Лунната година с най-голямата си загуба от 30 години

Акциите на над 90% от 4-те хил. компаниите в континенталната част на Китай поевтиняха

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Паниката, преминала през втория по големина пазар на акции в света, доведе до сериозни разпродажби на акции заради загрижеността, че смъртоносният вирус в Китай ще продължи да се разпространява, съобщава Bloomberg.

Индексът Shanghai Composite се срина с 2.8%, като това е най-драматичното приключване на Лунната година от 30 години. Акциите на над 90% от 4-те хил. компаниите в континенталната част на Китай поевтиняха, като бяха изтъргувани обеми от над 20% от обичайните средни нива. Чуждестранните инвеститори продадоха книжа на стойност 1.7 млрд. долара. Юанът отслабна с 0,4%, а фючърсите върху държавните облигации поскъпнаха до най-високото си ниво от 2016 г. насам.

Още по темата

Напрежението на капиталовия пазар в страната е в резултат на разпространението на нов вирус, който уби най-малко 17 души и зарази стотици. Коронавирусът се появи за първи път миналия месец в град Ухан в централен Китай. Това е град с 11 млн. жители – повече от населението на Лондон или Ню Йорк. Общественият транспорт в Ухан е спрян.

„Страхът и паниката бушуват. Някои разпродават на всяка цена“, коментира Уан Дайсин, фонд мениджър в Bristlecon Pine Asset Management.

Вирусът и неговото потенциално въздействие върху икономиката и финансовата система представлява нарастващо предизвикателство за президента Си Дзинпин. Това се случва в момент, когато Комунистическата партия се стреми да поддържа стабилност в условията на търговска война със САЩ, разпространението на чума по свинете, огромна задлъжнялост, нарастващи просрочени по кредитите за бизнеса и протести в Хонконг.

Акциите на казината в Макао също регистрираха с понижения в цените си, тъй като градът съобщи за втория си случай на новия коронавирус и обяви, че ще отмени всички празници за Лунната нова година.

В Хонконг, където също са потвърдени два случая, индексът на Hang Seng China Enterprises спадна с 2.3%.

Последният ден преди почивката за Лунната нова година обикновено носи положително настроение на инвеститорите в акции. След старта си през 1991 г. Shanghai Composite Index е приключил последната сесия в Лунната година по-ниско само в шест случая. Заради празника обаче в Хонконг ще почиват до сряда, докато борсите в Китай ще бъдат отворени отново на 31 януари.

Случващото се показва рязка промяна в доверието на пазара, което беше високо, след като Пекин подписа търговска сделка на фаза едно със САЩ и сигнализира, че икономиката на Китай се стабилизира.   

Огромни разпродажби на китайски акции в последния ден на Лунната година. Графика: Bloomberg

Последни новини
Още от Новини от света